Z prodeje oceli neodvedl 22 milionů na DPH. Soud poslal karuselového podvodníka na 6,5 roku za mříže

Podvody s ocelí (zdroj: ČT24)

Vysoké tresty v rozmezí pět a šest a půl roku vězení za podvod ve středu padly u Krajského soudu v Ostravě. Dva obchodníci s betonářskou ocelí mají strávit léta ve vězení za krácení daně ve výši 22 milionů korun. Třetího muže soud osvobodil.

Trestní oznámení podal finanční úřad. Podle něj šlo o takzvaný karuselový podvod, kdy podnikatelé zapojení do obchodního řetězce nezaplatili daň z přidané hodnoty u předem určené firmy. Za hlavního organizátora podvodu označil soud podnikatele Romana Lukšíka.

V případu, o kterém rozhodl ostravský krajský soud, mělo jít o podvody s betonářskou ocelí ze Slovenska. Hlavního organizátora podvodu Romana Lukšíka přivedla eskorta z věznice, kde je za to, že několikrát zbil manželku.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Lukšík má strávit za mřížemi 6,5 roku, jako další trest mu soud zabavil rodinný dům na Čeladné. I s jeho společníkem policisté zatkli Lukšíka předloni v únoru. Jeho komplic dostal pět let vězení. Třetí původně obviněný muž odešel kvůli nedostatku důkazů od soudu bez trestu.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce a nepravomocně odsouzení si vzali lhůtu pro případné odvolání.

  • Karuselové nebo také kolotočové podvody jsou spojeny s mechanismem DPH. Využívají toho, že dodání zboží do jiného členského státu EU je od DPH osvobozeno. Povinnost odvést daň nastává u prvního obchodníka, který zboží získá z jiného státu a prodává ho v rámci stejného státu.
  • Firma, která koupila od první firmy v řetězci zboží, ho s malou přirážkou prodá další firmě. Připočtenou DPH ve výši 21 procent platit nemusí, neboť to byla povinnost první firmy. Respektive platí jen DPH z rozdílu mezi nákupem a prodejem zboží další firmě. Na konci procesu je firma, která veškeré zboží vyveze do zahraničí.
  • Od státu podle platných pravidel získá vratku DPH. Některé podvodné sítě mezi sebou posílají opravdové zboží, jiné si jen přeposílají faktury.

Soud řeší i fiktivní obchody

Podobný případ řešil ostravský krajský soud předloni. Šesti lidem tehdy za obchody s betonářskou ocelí, olovem a zinkem a s tím spojené daňové úniky v hodnotě 35 milionů korun udělil tresty v rozmezí od 5,5 do sedmi let. Jednu společnost - Future Store - zrušil.

Letos se před stejný soud dostala také kauza daňových úniků za téměř 400 milionů korun. Firma z Ostravy krátila údajně DPH. Podle obžaloby prováděla fiktivní obchody se společnostmi v Maďarsku a ve Spojených arabských emirátech. Zboží nakupovala u firem, do jejichž vedení prý dosadila své takzvané bílé koně.