Karlovy Vary bez strážníků? Je jich málo, hrozí zrušení hlídek

UDÁLOSTI: Kvůli nedostatku strážníků přibývá obcí, které je nahrazují soukromou bezpečnostní agenturou (zdroj: ČT24)

Městská policie v Karlových Varech trpí zásadním nedostatkem strážníků; jejich počty řídnou již pět let. Podobné potíže dosud zažívala spíše menší města, která kvůli personální tísni nahradila strážníky bezpečnostními agenturami. Ve Varech chtějí jít cestou snížení nároků, proti je ale vnitro.

Strážníků by v Karlových Varech mělo být přes sedmdesát, ale do plného stavu jich chybí patnáct. Posledních pět let nad nováčky převažují ti, kdo od městské policie odcházejí. A protože je městských policistů nedostatek, ti zbývající musejí sloužit čím dál víc přesčasů.

Kvůli malému počtu lidí už velitel městské policie Marcel Vlasák omezil službu pěších hlídek a zároveň hovoří i o hrozbě jejich úplného zrušení. Nedostatek bezpečnostních složek se přitom projevil například při útoku agresivního cizince na hlídku městské policie na okraji města. Strážníci nemohli přivolat posily, protože zkrátka žádné nebyly.

Maturitu až dodatečně

Za jedinou možnost, jak městskou policii zachránit, považují Karlovarští zmírnění podmínek pro uchazeče. „Abychom mohli oslovit nematuranty s možností si maturitu dodělat,“ nastínil Marcel Vlasák. V současnosti se totiž sice může stát strážníkem občan starší osmnácti let, ale musí mít zdárně složené zkoušky dospělosti.

Ministerstvo vnitra ale o podobné změně neuvažuje. „V současné době se nepředpokládá, že by měl být zákon o obecní policii novelizován,“ uvedl mluvčí úřadu Ondřej Krátoška.

Místo strážníků bezpečnostní agentury

Karlovy Vary jsou přitom prvním krajským městem, které kráčí ve šlépějích menších měst a obcí. Například v Bukovanech na Sokolovsku již městská policie není, důvod zániku je stejný jako v Karlových Varech. „Nebyla šance získat kvalifikované občany,“ podotkl starosta Miroslav Stopek.

V Bukovanech či Libavském Údolí tak na pořádek dohlíží bezpečnostní agentury. Mají sice menší pravomoci, než obecní policie, ale když jde do tuhého, mohou policii přivolat. „Výhodu vidíme v tom, že nejsou tak velké nároky jako u městské policie,“ poznamenal jednatel jedné z agentur Jaroslav Klarner.