Za krádeže octavií padly desetileté tresty. Vůz zmizel z ulice do tří minut

Sedmičlenný gang zlodějů aut, který se zaměřoval na krádeže vozidel Škoda Octavia, si u ostravského krajského soudu vyslechl až desetileté tresty. Skupina si vybírala starší vozy první typové řady a na Ostravsku, Olomoucku a Zlínsku jich měla ukrást nejméně osmašedesát.

Auta členové gangu rozebírali na náhradní díly. Automobily někteří členové skupiny tipovali, další vykrádali a jiní rozebírali a následně rozprodávali. Podle státního zástupce byly role mezi zloději jasně rozdělené. Skutečný počet ukradených vozů měl přesáhnout stovku.

Někteří souzení se podle redaktora České televize Jiřího Loučky již ke krádežím přiznali. Další se ale rozhodli, že nebudou vypovídat. Šéf gangu si má odsedět deset let vězení. Trest však zatím není pravomocný.

Dovnitř se dostávali pomocí speciálního klíče, takzvaného vlámáku, a elektronického dekodéru. Auto ukradli během tří minut.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Zajížděli také na jižní Moravu

Skupina operovala převážně na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje podle obžaloby v letech 2013 a 2014. Občas ale zajela i do Jihomoravského kraje. Jako prvního policie zadržela v roce 2014 tehdy pětatřicetiletého překupníka z Novojičínska, který obchodoval s díly z kradených automobilů.

Policisté identifikovali díly z více než stovky ukradených vozidel, především automobilů značky Škoda. Během domovních a dalších prohlídek podle žalobce policie zajistila velké množství náhradních dílů a částí aut. „V nelegálních skladech to podle policistů vypadalo jako ve výborně vybaveném a zásobeném autoservisu. Policisté při prohlídce našli přes tisíc dílů,“ zjistila ČT.

Mezi zajištěnými věcmi kriminalisté našli velké množství řídicích jednotek, více než 30 airbagů, části karosérií a 20 kombinovaných přístrojových desek.

Některá vozidla ale zloději podle obžaloby prodávali dál celá. „Jen přerazili identifikační číslo,“ řekl již dříve státní zástupce. Zloději si podle něj počínali profesionálně. Do aut vnikali s pomocí speciálního páčidla. Pomocí elektronického zařízení pak odblokovali imobilizér. S autem odjeli a na odlehlejším místě jej nějakou dobu nechali odstavené. „Tak zjišťovali, zda v něm není skryté zařízení pro zjišťování GPS souřadnic,“ doplnil státní zástupce.