V silných mrazech zamrzají vagony s uhlím. Ohřívat je musí hutě i uhelné elektrárny

Silné mrazy činí potíže v hutích (zdroj: ČT24)

Slezské hutní podniky musí v zimních měsících rozmrazovat suroviny, které při současných nízkých teplotách ve vagonech zamrzají. V uhelných elektrárnách musí postupovat podobně. Na každoroční situaci jsou zde však připraveni. „V Elektrárně Dětmarovice zatím vše funguje bez problémů,“ poznamenal mluvčí Skupiny ČEZ Vladimír Sobol.

Uhlí zde ještě na vagonech míří do speciálního tunelu, kde se při teplotě kolem 60 stupňů rozmrazí. 

„Pak putuje na venkovní skládku, na které se homogenizuje, zjednodušeně řečeno se tam jednotlivé druhy uhlí mísí tak, aby z nich bylo ve výsledku ideální palivo do elektrárenských kotlů. Ze skládky se uhlí postupně dle potřeby těží nakladačem, který má mohutné rozrušovače s hroty, takže mráz není na překážku,“ dodal Vladimír Sobol.

Dětmarovice jsou jedinou černouhelnou elektrárnou v Česku. Dodávají proud do sítě a zároveň vyrábí teplo a teplou vodu pro zhruba 13 000 domácností v Orlové a Bohumíně. 

Denně rozmrazí na 20 000 tun surovin

S rozmrazováním uhlí mají zkušenosti také v huti ArcelorMittal Ostrava (AMO). V zimě se zde denně ohřívá přibližně 400 vagonů surovin, tedy asi 20 000 tun materiálu, jak uvedla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

V současnosti se ruda, která k nám cestuje, už při nakládce do vlaků v České republice opatřuje materiálem proti zamrzání, takže u nás v rozmrazovnách pak vagony stráví kratší dobu.
Barbora Černá Dvořáková
mluvčí AMO

Suroviny se před vyklopením z vagonu a použitím ve výrobě rozehřívají v obřích rozmrazovacích tunelech vytápěných zemním a koksárenským plynem. Po rozmrazení se suroviny vyklápějí z vagonů na takzvaných výklopnících na pásové dopravníky, po nichž se dostanou na místo použití.

„Kromě rozmrazování materiálu jsme v současnosti přistoupili i k vyhřívání železničních výhybek a kontrole ventilů proti zamrzání, kterou provádějí takzvané protimrazové hlídky,“ uvedla Černá.

Mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková řekla, že mráz zatím huti žádné potíže nepřidělává. „Surovin máme vzhledem k předchozím poměrně teplým zimním měsícům dostatek. Všechny výrobní agregáty jsou v provozu,“ uvedla.

Železárny ale přesouvají některé plánované opravy. V mrazech, jaké nyní panují, je totiž rozjezd zařízení po opravě komplikovanější.

Mrazy svědčí jaderné energii

Jaderným elektrárnám Dukovany a Temelín umožňuje chladné zimní počasí vyrábět elektřinu s vyšší účinností, než je tomu během léta. Dukovanské elektrárně stačí v nynějších mrazech k vychlazení vody potřebné pro výrobu proudu čtyři z jejích celkových osmi chladicích věží. Dodávky elektrického proudu z Dukovan za poslední týden byly v porovnání s průměrným týdnem v červenci vyšší o 17 200 megawatthodin (MWh), poznamenal mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

„Rozdíl odpovídá roční spotřebě více než pěti tisíc českých domácností,“ uvedl Bezděk. Díky lepšímu vychlazení vody z chladicích věží dosahují energetici vyšší výroby elektřiny na parních turbínách, a to při stejných výkonech reaktorů. Dukovany mají čtyři jaderné bloky.

  • Česká elektrická síť zaznamenala 28. února kvůli mrazům rekordní zatížení, sdělila mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Hana Klímová. Průměrná hodinová hodnota zatížení soustavy podle ní mezi 09.00 a 10.00 činila 11 968 megawattů (MW). Okamžité hodnoty pak podle Klímové překračovaly v některých časových intervalech 12 000 MW. Šlo tak o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990, odkdy jsou srovnatelné údaje k dispozici.

Nynějších mrazů využili pracovníci Dukovan pro údržbu stanice zdroje chladu, která slouží k chlazení dalších zařízení v elektrárně, včetně systému klimatizace. Zároveň ale zvýšili intenzitu kontrolních pochůzek po objektech a zařízeních, aby tam kvůli velmi nízkým venkovním teplotám nevznikly škody.

Elektrárna Temelín teď vyrobila během pěti mrazivých dní v druhém bloku 130 934 MWh elektřiny, což je skoro o 2000 MWh více, než vyrobil první blok za pět dní začátkem loňského července. Díky vyšší spotřebě výrobní přebytky nevznikají. V zimě je v ČR o třetinu vyšší spotřeba než v létě, řekl už v úterý manažer mediálního útvaru ČEZ Ladislav Kříž. V porovnávaných obdobích byl v Temelíně vždy jeden blok elektrárny v odstávce.

Elektrárna Temelín loni vyrobila 16,48 terawatthodin (TWh) elektřiny, Dukovany za minulý rok dodaly do sítě 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny.