Krajský úřad zrušil územní plán Českých Budějovic, který se připravoval několik let

České Budějovice začaly v roce 2009 vytvářet nový územní plán. Dokument stál čtyři miliony a příprava trvala několik let, zastupitelé ho schválili až v roce 2015. Teď ale velká většina práce spadla pod stůl – podle krajského úřadu je totiž územní plán jihočeské metropole neplatný. Píše to Mladá fronta DNES.

Podle krajského úřadu odporuje územní plán stavebnímu zákonu, z toho důvodu ho zrušil: „Rozhodnutí odboru regionálního rozvoje Jihočeského kraje nás mrzí. Naše připomínky k přezkumnému řízení neakceptoval,“ řekl MfD náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD). Nyní tak platí územní plán z roku 2000. Radní města budou situaci řešit 5. března.

Kraj našel v dokumentu desítky vad: konstatoval, že nejde o změnu územního plánu, ale o zcela nový územní plán, který v některých detailech odporuje stavebnímu zákonu. Kromě procesních chyb, kdy lidé dostali při veřejném projednávání dokumentu jiné informace než později zastupitelé, jsou nedostatky u řešení jednotlivých městských lokalit.

Magistrát prý v rozporu se stavebním zákonem změnil koncepci původního územního plánu. Například výrazným omezením výstavby v určitých lokalitách, nebo naopak umožněním výstavby na zelených plochách.

„Pro město to v podstatě znamená, že se v čase posunuje nazpátek k územnímu plánu, který byl platný před tím. A plus platí všechny schválené dodatky. Není to tak, že to, co se vybudovalo od posledně platného územního plánu nebo změny, které byly přijaty, že by neplatily,“ upozorňuje primátor města Jiří Svoboda (ANO).