Policisté řidiči autobusu na Šumpersku naměřili přes 2,5 promile alkoholu

Více než 2,5 promile alkoholu naměřili v pátek policisté v dechu osmačtyřicetiletého řidiče linkového autobusu, který na Šumpersku vezl nejméně osm cestujících. Policisté muže obvinili z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

U soudu mu v případě prokázání viny hrozí až tříleté vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti, řekla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Podle prvotního šetření policistů do autobusu ve Zvoli nastoupilo osm cestujících. „Krátce poté, co se řidič s autobusem rozjel, pojali podezření, že vůz řídí pod vlivem alkoholu a zalarmovali policii. Zároveň řidiče požádali, aby zastavil, protože už s ním dál cestovat nechtěli,“ uvedla Vybíhalová.

Řidič žádosti cestujících vyhověl a ještě ve Zvoli jízdu s autobusem ukončil. S třemi cestujícími pak na místě počkal na příjezd policejní hlídky. „Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku, která podezření cestujících potvrdila. Přístrojem Dräger mu byla naměřena hodnota 2,78 promile alkoholu v dechu. Opakovaná zkouška ukázala hodnotu lehce přes 2,5 promile. Třetí dechové zkoušce se řidič odmítl podrobit,“ uvedla Vybíhalová.

Řidič skončil v policejní cele

Řidič autobusu s naměřenými hodnotami alkoholu v dechu nesouhlasil a žádal lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Ve zdravotnickém zařízení si to však rozmyslel a s odběrem krve nesouhlasil. „Policisté řidiče zadrželi a po provedeném lékařském vyšetření skončil v policejní cele,“ podotkla Vybíhalová.

Policisté požádali cestující, kteří z místa události odešli ještě před příjezdem policistů, aby kontaktovali policii na bezplatné lince 158 nebo na nejbližší policejní služebně. Přihlásit se můžou i případní další svědci.