K požáru v Mochově mohla přispět oprava tovární haly. Žhářství hasiči vyloučili

Vyšetřovatelé zjišťují, proč hořelo v mrazírnách. Úmyslné zapálení už vyloučili (zdroj: Události v regionech (Praha))

Hasiči vyloučili, že by požár v areálu bývalých mrazíren ve středočeském Mochově někdo úmyslně založil. Podle mluvčího středočeského hasičského sboru Petra Svobody ale bude příčina jasná až za několik týdnů. Vyšetřovatelé se jen obtížně dostávají na místo, o němž se domnívají, že se z něj ničivý požár rozšířil.

Místo, kde začalo v pátek odpoledne hořet, zatím hasiči přibližně určili na základě svědeckých výpovědí. Zatím mohli hasiči vyloučit několik možných příčin, například závadu elektroinstalace, která v zasažené části haly vůbec není. Zároveň jim už je jasné, že na vině není žhář.

„Nasazen byl pes cvičený na vyhledávání akcelerantů hoření, ani ten ale neoznačil žádné místo, takže bylo vyloučeno úmyslné zapálení,“ zdůvodnil mluvčí Svoboda. Jednou z možných verzí příčin vzniku požáru tak zůstává stavební činnost – v části haly, kde hořelo, probíhala rekonstrukce.

V plechové hale v areálu starých mrazíren začalo hořet v pátek dopoledne, hasiči předali objekt majiteli až v neděli dopoledne. Práci jim komplikoval mráz, výšková technika i čerpadla na vozidlech zamrzala. Při požáru nebyl nikdo zraněn a chemická laboratoř, která monitorovala koncentraci zplodin v ovzduší, nezaznamenala zvýšené hodnoty.

I když byl objekt využitý jen zčásti – uvnitř byly brambory – způsobil oheň velmi vysokou škodu, majitel ji odhadl na sto milionů korun. Byl by to jeden z nejničivějších požárů v Praze a středních Čechách v posledních letech. Je srovnatelný s požáry v objektu na recyklaci plastů v Kamenných Žehrovicích nebo v barrandovských ateliérech, kde v roce 2016 shořely kulisy.

Dva vůbec nejničivější požáry v Praze od roku 2012 způsobily škodu přes čtvrt miliardy korun. Při prvním z nich v červnu 2012 hořelo v hangáru na ruzyňském letišti, oheň tam zničil letadlo ATR 42 Českých aerolinií, které vyčíslily škodu až na 300 milionů korun. V srpnu 2015 pak hořelo ve skladu textilu v tovární hale v pražských Vysočanech s odhadovanou škodou asi 290 milionů korun. Většina škody připadla na zničené zboží.