Zdravotnictví se řítí do propasti, kritizuje opozice vedení Královéhradeckého kraje

Královéhradecký kraj zvýší platy ve svých nemocnicích o deset procent (zdroj: ČT24)

Lékaři a nelékařský personál nemocnic Královéhradeckého kraje dostanou přidáno deset procent. Rozhodlo o tom na mimořádné schůzce vedení krajské koalice. Navýšení mezd plně nepokryje úhradová vyhláška, hejtmanství je proto připraveno doplatit desítky milionů korun. Kraj tak reaguje na kritickou situaci v některých zdravotnických zařízeních - zejména v náchodské nemocnic. Opozice však počínání ostře kritizuje.

Například v Náchodě označili lékaři a sestry v otevřeném dopise vedení kraje stav nemocnice za „pokračující destrukci“. „Za této situace nebude možné nadále udržet kvalitu a objem zdravotní péče,“ uvedli v dopise podle Zdravotnického deníku.

V největší krajské nemocnici, která zajišťuje péči pro oblast s více než 200 tisíci lidmi, chybí podle signatářů dopisu několik desítek lékařů a zdravotních sester. Nemocnice navíc loni skončila ve ztrátě přes 80 milionů korun.

„Budou tam pochopitelně muset jít peníze z rozpočtu,“ řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Pomoc projedná rada, poté zastupitelstvo, podle Štěpána se musí jednat neprodleně. Hospodářská opatření se budou týkat všech nemocnic.

„První sdělení pro lékaře a lékařský personál – navýšíme platy o 10 procent do tarifů a DPČ. Posléze bude vytvořen krizový tým ve složení náměstek Cabicar, moje osoba a náměstek Červíček ohledně řízení zdravotnického holdingu, respektive řízení krajského zdravotnictví,“ uvedl hejtman.

Koalice zváží, zda je výhodnější, aby nemocnice fungovaly pod stávajícím holdingem, nebo by se měly rozdělit na akciové společnosti. Zhodnotí i odpovědnost managementu holdingu a nemocnic.

„Bylo to velmi efektivní jednání, celkem dvě hodiny, bavili jsme se celá koalice. Situace opravdu není jednoduchá, ale ne jenom v Královéhradeckém kraji, je to situace složitá ve zdravotnictví v celé České republice,“ poznamenal starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD).

Opozice kroky tvrdě kritizuje

Zástupci koalice se také shodli na tom, že s lékaři je potřeba lépe komunikovat. Reaguje tím mimo jiné na směrnici, kterou vydalo vedení náchodské nemocnice, v níž zakázalo zaměstnancům mluvit s médii. Za krizový tým a plnění úkolů bude odpovídat náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). „Je logické, aby součástí krizového týmu byl, když má v gesci zdravotnictví,“ řekl hejtman.

Navýšení mezd plně nepokryje úhradová vyhláška, hejtmanství je připraveno doplatit i desítky milionů korun. Počínání vedení kraje (ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09) tvrdě kritizuje opozice.

„Pacienti Náchodska i celého Královéhradeckého kraje se nesmějí stát obětí nekompetentní současné politické reprezentace,“ uvedla náchodská zastupitelka Soňa Marková (KSČM). Podle hnutí ANO, které je v regionu také v opozici, je současná krajská koalice nefunkční a zdravotnictví kraje se řítí do propasti. Proto bude požadovat mimořádné jednání zastupitelstva.