Studie v ohrožení: Lidé z Kroměřížska nemají zájem o vyšetření srdce a cév

Prestižní zdravotnickou studii ohrožuje nezájem pacientů. Dva roky sbíral výzkumný tým data v osmi okresech v České republice. Na Kroměřížsku ale oslovení lidé na výzvu k vyšetření rizik kardiovaskulárních onemocnění příliš nereagovali. Z potřebných šesti stovek oslovených projevily zájem o vyšetření pouhé dvě stovky. Lékaři proto žádají pacienty, aby se zapojili.

Prevence a včasná léčba jsou právě u kardiovaskulárních chorob rozhodující pro další osud nemocného, přesto na výzvu pojišťoven zapojit se do studie reagovala na Kroměřížsku jen třetina lidí. Výzkum má odpovědět na otázku, jak předcházet vzniku onemocnění, která stále patří mezi nejčastější příčiny úmrtí.

„Čím víc lidí se přihlásí, tím přesnější budou výsledky,“ uvedla vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Renata Cífková. Třetina zájemců je stále ještě málo.

Polovina nemocných s vysokým tlakem o tom neví

Pojišťovny proto obyvatelům na Kroměřížsku zaslali další výzvu a lékaři doufají, že se počet zájemců zvýší. Vyšetření přitom není složité. Jde o měření krevního tlaku, výšky, váhy, obvodu pasu a odběr krve. Společně s dotazníkem, který zjišťuje zdravotní stav pacienta, zabere zhruba půl hodiny.

„Polovina nemocných s vysokým tlakem o tom často ani neví, je to příležitost nechat si vyšetřit svůj zdravotní stav,“ řekl primář interního oddělení Nemocnice Kroměříž Pavel Třeštík.

Lékaři apelují na pacienty, aby se zapojili do studie (zdroj: ČT24)

Akce, která je součástí studie Monica, je postavená tak, aby se vyplatila nejen výzkumníkům, ale i pacientům. Člověk poskytne potřebná data, na oplátku dostane lékařskou zprávu, která ho může upozornit na riziko nebo počáteční fáze cukrovky, vysokého tlaku nebo zvýšenou hladinu cholesterolu.

„Po vyšetření lidem pošleme zprávu, kde jsou uvedeny všechny laboratorní hodnoty. Zjišťujeme například také funkci ledvin a případně doplňujeme další specializovaná vyšetření,“ vysvětlila Renata Cífková.

  • Studie MONICA byla zahájena v roce 1985 v 21 zemích světa s cílem dokumentovat vývoj nemocnosti a úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění a jejich vztah k rizikovým faktorům . Ve většině zemí byla v polovině 90. let ukončena. V České republice pokračuje jako projekt podporovaný Agenturou pro zdravotnický výzkum ČR pod názvem post-MONICA. Celkem je vzorek tvořen jedním procentem populace devíti okresů České republiky ve věku 25–64 let.