Šatovka je opět prázdná. Squatteři odešli, policie je hned zadržela

Usedlost Šatovka v pražské Šárce opustil zbytek squatterů, kteří do neobývaného objektu přišli minulý pátek. Policie je všechny na odchodu zadržela a patrně je čeká obvinění. Další squattery, kteří odešli ze Šatovky již v minulých dnech, policie již stíhá pro neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru.

Počátkem týdne byla na střeše Šatovky asi desítka squatterů, ale čtyři z nich postupně odešli. Nyní slezli i zbývající, opuštěná usedlost je tak opět prázdná.

Policisté všechny odcházející zadrželi a odvezli na služebnu. „Jsou s nimi prováděny úkony trestního řízení a také zjišťujeme jejich totožnost,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Se zadrženými bude podle něj vedeno zkrácené přípravné řízení pro podezření z trestného činu.

Zároveň skončily policejní manévry v blízkosti Šatovky, kvůli kterým byla omezena doprava. Budovu znovu převzali zástupci Prahy 6, která ji má spravovat. Na místě byl i starosta Ondřej Kolář (TOP 09), jehož autu podle Facebooku Prahy 6 mezitím někdo poškodil pneumatiku a nárazník.

Aktivista, který – podobně jako policisté – vyčkával u budovy, řekl po odchodu squatterů ČTK, že akce skončila, protože její účastníci se domnívají, že na problém již dostatečně poukázali. „Moc je to netěší, ale nakonec usoudili, že jdou dolů,“ uvedl.

Squatteři v prohlášení po obsazení Šatovky uvedli, že chtějí v usedlosti vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Kritizovali přitom Prahu 6 za její přístup k Šatovce.

Ta slíbila vytvořit v ní místo pro setkávání a přednášky určené zejména seniorům a v zahradě postavit menší domky, kde by mohli starší lidé trvale žít. Podle radnice ale není možné plán naplnit kvůli dlouhodobému čekání na změnu územního plánu.

Radnice se zastalo i vedení spolku Šárecké údolí. Squateři podle něj přistupují k problému s usedlostí silově a autoritářsky.