Soud případ kvůli pádu dítěte z vlaku odročil na březen. Svědek si myslí, že za tragédii mohlo otevřené okno

Případ smrtelného pádu dvouletého dítěte z vlaku na Olomoucku v pondělí okresní soud znovu odročil, rozsudek tak ještě nezazní. Věcí se bude znovu zabývat 16. března, kdy budou vypovídat další cestující. Dokazování se blíží ke konci, strany ještě navrhly výslech matky oběti, a to prostřednictvím videokonference.

Stejným způsobem bez přítomnosti veřejnosti soud vyslechl i otce dítěte. Z usmrcení z nedbalosti se před soudem zodpovídá vlakvedoucí a průvodčí, podle žalobce nedohlédly na řádné uzavření dveří. Dnes vypovídala řada svědků, znalec a přehrány byly také záznamy vyšetřovacích pokusů i kamerových záznamů z olomouckého nástupiště.

Před tragickým pádem dvouletého dítěte z vlaku na Olomoucku si svědek všiml letícího předmětu z okna. Až poté se prý podle něj otevřely dveře. Vypověděl to v pondělí u olomouckého okresního soudu, který se okolnostmi předloňské tragédie zabývá. Jeho teorie popírá verzi žalobce, podle nějž dítě vypadlo z nedovřených dveří vlaku.

O pádu dítěte z okna se mluvilo i těsně po nehodě, vyšetřování to nakonec vyloučilo. Z usmrcení z nedbalosti se před soudem zodpovídá vlakvedoucí a průvodčí, podle žalobce nedohlédli na řádné uzavření dveří.

Svědek František Petraš v osudnou chvíli roznášel cestujícím nápoje. Se svým svědectvím vystoupil již loni v srpnu, tehdy řekl, že viděl z okna letící předmět

Stál jsem v chodbičce opřený o okno. Najednou se něco mihlo kolem vlaku, myslel jsem, že někomu vypadla taška. Viděl jsem otevřené dveře vozu. Tam jsem našel ženu u toalety. Ptal jsem se, jestli jí vypadlo zavazadlo, a ona odvětila, že jí vypadla dcera.
František Petraš
svědek

Podle něj se dveře otevřely až poté, co ten „předmět“ dopadl na zem. Teprve poté prý slyšel ránu. „Domníval jsem se, že to byl pád toho zavazadla, ale to je nesmysl, to už bylo hrozně daleko. Domnívám se, že to byly ty dveře,“ uvedl Petraš. Podotkl, že v plné rychlosti otevřené dveře zavřel a šel hledat vlakvedoucí, v té chvíli někdo použil záchrannou brzdu.

Podobně vypovídala i jeho spolupracovnice, která prý zaslechla podivný zvuk, znělo to jako rána na střechu a poté se ozval hrozný křik. Až poté se ozvala podle ní rána od otevřených dveří. „Nejdřív byl křik, řev a až poté rána z otevřených dveří,“ vypověděla žena.

Znalec však jejich domněnky odmítl. Podle něj z logiky vyplývá, že dítě vypadlo ze dveří. Uvedl, že na tragédii mělo vliv i to, že dveře se otevřely kvůli náporu vzduchu v protisměru ve vysoké rychlosti. „Během vyšetřovacího pokusu bylo zjištěno, že i nesprávně uzavřené dveře se jeví jako uzavřené. Světlo jimi neprosvítá. Laik nepozná, že dveře nejsou správně dovřené,“ zdůraznil znalec.

Na vině měly být nedovřené dveře

Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera verzi o pádu dívenky z okna vyloučil i její otec. „Vím, že v první fázi byla verze vypadnutí dítěte z okna. V tom kupé byly děti spatřeny, jak mávají při odjezdu vlaku. Seděl tam však otec a ten řekl, že děti odešly s matkou na WC,“ řekl již dříve žalobce.

Podle státního zástupce za tragédii, která se stala na trase z Luhačovic do Prahy na konci července 2016, nese odpovědnost vlakvedoucí a průvodčí, které nedohlédly na řádné uzavření dveří. Obě svou vinu popřely, odmítly, že by šlo z jejich strany o laxnost či nedbalost. Obou žen se dnes zastal i strojvedoucí.

„Ty dveře po kontrole byly zavřené. Když jsme vyjížděli z nástupiště, dvakrát jsem se s vlakem lámal, než jsem najel do rovné koleje. Kdyby byly dveře otevřené, už by se to projevilo,“ uvedl strojvedoucí s tím, že situaci kontroloval z okna.

Náhradu škody po obžalovaných rodiče nepožadují, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. 

Události: Soud otevřel případ smrti dívky, která vypadla z vlaku (zdroj: ČT24)