Exnáměstek primátora Hradce Králové dostal za předražený parkovací dům podmínku

Události v regionech: Exnáměstek dostal podmínku a má zaplatit 23 milionů (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Hradci Králové potrestal exnáměstka královéhradeckého primátora Josefa Malíře (VPM) za nevýhodný obchod pro město podmínkou. Obžaloba jej vinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šlo o předraženou koupi parkovacího domu. Státní zástupce navrhoval trest pět let vězení. Malíř vinu od počátku odmítá. Rozsudek není pravomocný.

Soud Malířovi uložil dva a půl roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Před soudem stanul kvůli údajně nevýhodné koupi parkovacího domu, kterou na radnici prosazoval. Městu proto podle rozsudku musí zaplatit i náhradu škody 23 milionů korun, tedy částku, kterou Hradec Králové požadoval.

„Hlavním garantem byl obviněný, že šlo o nevýhodnou cenu pro město, šlo dovodit. Cena byla uhrazena o 25 milionů vyšší než cena obvyklá. Trest odpovídá tomu, co spáchal a jak se choval při i po činu,“ řekl předseda senátu krajského soudu Miroslav Mjartan.

Malíř zvažuje odvolání

Státní zástupce Petr Kouble rozhodnutí soudu přivítal. „Projekt byl předražen nejméně o 25 milionů korun, tedy nikterak bagatelně. Obžalovaný toto aktivně prosazoval, používal zkreslenou argumentaci. Z toho pohledu je plně na místě, že by za to měl nést odpovědnost v trestní rovině. Rozhodně nejde o kriminalizaci nějakého obvyklého jednání v běžné činnosti řadových zastupitelů obcí a podobně. Není obvyklou činností zastupitelů postupovat tak, aby vědomě předražovali konkrétní projekt,“ řekl.

Malíř zvažuje odvolání: „S rozsudkem se vnitřně nemohu ztotožnit… Asi všichni jsme měli pocit, že je to cena vysoká, ale rok předtím jsme rozhodovali o parkovacích místech v hradeckém pivovaru na základě nabídky kraje. Cena tam byla ještě o 30 procent vyšší. V té době bylo paradigma jiné, věděli jsme, že si pořizujeme něco, co je v uvozovkách dražší, ale zároveň jsem tím naplňovali několik záměrů města – podpora bytové výstavby, revitalizace brownfields a zároveň naplnění podmínky pro možnost zkolaudování přednádražních prostor a terminálu hromadné dopravy.“

Parkovací dům v Hradci Králové
Zdroj: ČT24

Obžaloba Malíře vinila z toho, že jako předkladatel ostatním členům rady města a zastupitelstva vědomě podával nepravdivé a zkreslené informace s tím záměrem, aby si Hradec Králové koupil parkovací dům, který budovala soukromá firma. Město za parkovací dům v roce 2010 zaplatilo 75 milionů korun, ale podle revizního znaleckého posudku byla takzvaná obvyklá cena nemovitosti 41,6 milionu.

Politik provinění od počátku popíral a Krajský soud v Hradci Králové i Vrchní soud v Praze jej zprostily obžaloby. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale se zproštěním obžaloby nesouhlasil a na konci roku 2016 podal k Nejvyššímu soudu dovolání v Malířův neprospěch.  NS Zemanovi vyhověl a případ vrátil zpět krajskému soudu. Ten nyní Malíře nepravomocně potrestal podmínkou.