Na Jihlavsko se vrátila epidemie příušnic. Nemoc postihla mladé hokejisty i žáky základních škol

Události v regionech: Na Jihlavsku se od začátku roku nakazilo přes 100 dětí (zdroj: ČT24)

Na Jihlavsko se vrátila epidemie příušnic. Za prvních pět týdnů letošního roku přibylo v okrese Jihlava 85 nemocných. Podle posledního vývoje to ale vypadá, že by epidemie už mohla být na ústupu. Nemoc postihla hlavně týmy hokejistů Dukly Jihlava, ale i mladší děti na základních školách.

Na Jihlavsku přibývají každý týden desítky nemocných. Asi nejhorší byla situace v druhém lednovém týdny, kdy hygienici napočítali 32 nových případů.

Nejvíce příušnice postihly mládežnické týmy hokejistů Dukly Jihlava. Onemocnělo přes dvacet hráčů - juniorů, dorostenců i mladších žáků. Na přelomu roku po dohodě s hygieniky musel klub nařídit i karanténu a hráči v lednu museli vynechat zápasy, odloženo je asi pět utkání. Ještě na koci ledna se zdálo, že mládežnický tým nebude moct dohrát letošní sezonu, tréninky ovšem dál pokračují a šíření epidemie se podařilo zpomalit.

Mezi mladými sportovci se příušnice šíří zejména proto, že jsou fyzicky unavení, pohybují se ve vydýchaných šatnách a často také sdílejí lahve na pití.

Nemoc postihla také mladší žáky základních škol v Jihlavě. Nejvíce se příušnice šířily na základních školách Seifertova, Křížová a na křesťanské ZŠ.

Inkubační doba příušníc může být i 25 dní

Epidemii příušnic není lehké zastavit, jelikož se nákaza šíří vzduchem a nemoc má navíc velmi dlouhou inkubační dobu – od 14 do 25 dnů. 

Příušnice jsou vysoce infekčním onemocněním, které se přenáší kapénkovou cestou a slinami. Projevuje se zvýšenou teplotou, únavou a zduřením příušních žláz. Nemocní si stěžují i na bolesti uší či při polykání. Většina případů se zvládne v domácím ošetření, jen výjimečně se mohou objevit vážnější komplikace, které je nutné řešit pobytem v nemocnici. Mezi ně patří například zánět varlat u mužů, který může vést až k neplodnosti, nebo zánět mozkových blan. Takové případy ale zatím na Jihlavsku zaznamenány nebyly.