Ostravský soud řeší brutální napadení bezdomovců. Případ policisté rozlouskli po 11 letech

Takzvaných kriminalistických pomníčků, tedy neobjasněných závažných trestných činů, může být o něco méně. Jeden z nich se podle policistů podařilo po přibližně jedenácti letech vyřešit. Případ brutálního napadení bezdomovců nyní projednává Krajský soud v Ostravě.

Podle redaktora České televize Jiřího Loučky se jedná o dvojnásobný pokus o vraždu v Havířově z roku 2005.

Dnes třiatřicetiletý muž a o rok starší kumpán podle žalobce brutálním způsobem napadli dva tehdy osmapadesátileté bezdomovce. Násilníci údajně byli pod vlivem alkoholu, na bezdomovce narazili náhodou. Oba muži jakoukoliv spojitost s vraždou odmítají.

Jednoho z bezdomovců měli doslova ubít k smrti, druhý přežil jen díky lékařům, které přivolala náhodná kolemjdoucí.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Z výpovědí obžalovaných plyne, že je po jedenácti letech prozradil jejich společný kamarád ze základní školy. Žalobce má však proti nim pouze nepřímé důkazy. U soudu byli už jednou osvobozeni, odvolací senát ale případ vrátil k novému rozhodnutí do Ostravy.

Oběma hrozí až výjimečné tresty. Případ bude pokračovat v dubnu výslechem svědků.

Desetiletí není pro kriminalisty problém

Podobných případů vražd, které se vyřeší až po letech, je několik. Například kauza pošťačky ze Skřipova na Opavsku z roku 2013. Zemřela při loupežném přepadení. Martin Balhar za to nakonec dostal 19 let vězení. Muž byl odsouzen na základě řetězce nepřímých důkazů, například pachových stop.

  • Odhalování kriminalistických pomníčků se v Moravskoslezském kraji věnuje tým Homicidium (vražda, zabití). Vznikl v roce 2011. Jeho členové se především věnují vyšetřování aktuálních případů. Pátrání ve spisech starých vražd je v jejich případě navíc. 
  • „Do týmu náleží zkušení kriminalisté, stejně jako jejich noví kolegové. Vrací se k nezodpovězeným otázkám s cílem spravedlnost nalézt, byť třeba po letech, a postavit před soud pachatele těch nejzávažnějších zločinů,“ sdělila před časem za moravskoslezské policisty Gabriela Holčáková.

Alibi mu poskytovala jeho matka, která tvrdila, že byl v době útoku doma. Soud jejímu tvrzení ani výpovědi dalších blízkých příbuzných neuvěřil. Další svědek naopak jeho odchod na poštu před 17. hodinou potvrdil.

Kriminalisté se stále zabývají případem vraždy mladé matky v Českém Těšíně z roku 2009, kterou neznámý pachatel ubodal. Naopak mezi případy, kdy vrah již unikl spravedlnosti, je například 21 let neobjasněné znásilnění a vražda dvacetileté dívky. Její tělo leželo v lese u Ostravy. Promlčecí lhůta k případu uplynula loni 15. prosince.