Zemřel první polistopadový primátor Brna Pavel Podsedník. Sídlo KSČ změnil na školu

Ve věku 85 let zemřel 31. ledna první polistopadový nekomunistický primátor Brna Pavel Podsedník. S odvoláním na jeho rodinu to v tiskové zprávě uvedl brněnský magistrát. Podsedník vedl město od 25. dubna do 7. prosince 1990. Po komunálních volbách ho ve funkci nahradil Václav Mencl (ODS).

Pavel Podsedník pracoval do roku 1990 jako referent Jihomoravských vodáren a kanalizací. Ve funkci primátora se možná i proto zaměřil především na řešení výstavby brněnského oblastního vodovodu.

Důležité pro něj ale bylo rozšíření dalších služeb ve prospěch obyvatel města. „Za jeho působení se podařilo otevřít dětskou polikliniku a zdravotní školu v budově bývalého Městského výboru KSČ,“ doplnila Zuzana Šrámková z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Primátorem byl sedm měsíců

V roce 1990 se ve vedení města Brna vystřídali hned tři muži. Poslední komunistický primátor Josef Pernica opustil primátorské křeslo v dubnu, vystřídat ho měl Jiří Trmač, ten se ale funkce ještě tentýž den vzdal.

Člen Československé strany socialistické Pavel Podsedník byl zvolen o týden později na mimořádném plenárním zasedání Národního výboru města. Po komunálních volbách, které se konaly v listopadu 1990, ho následující měsíc ve funkci primátora nahradil Václav Mencl (ODS). 

Za komunismu pracoval Pavel Podsedník v různých dělnických a technických profesích, a to v důsledku perzekuce svého otce Josefa Podsedníka. I ten působil jako komunální politik, v letech 1946 až 1948 byl předsedou městského národního výboru a posledním nekomunistickým představitelem Brna. Po komunistickém převratu byl Josef Podsedník zatčen a strávil víc než 15 let v komunistickém vězení.