Noční střelba na Libavé: Soud nakonec potrestal jen velitele bojového vozidla

Následky střelby na Libavé (zdroj: ČT24)

Za zásah bojového vozidla pěchoty při nočních střelbách na Libavé, který zranil dva vojáky, potrestal olomoucký okresní soud velitele vozidla Marcela Kulišťáka podmíněným trestem.  Za ublížení na zdraví z nedbalosti mu uložil roční trest s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Zbylé dva vojáky ale soud zprostil obžaloby, protože nemohli ze své pozice událost ovlivnit.

Po zásahu vozidla byli dva vojáci zraněni, jeden z nich těžce. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Obžalovaným hrozily až čtyři roky vězení.

Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera porušil velitel vozidla své povinnosti, měl podle něj dbát na to, aby byla vozidla v jedné linii. „Za všech okolností má sledovat postavení vozidla. Ze všech obviněných mohl zpozorovat výrazné zpoždění vozidla právě on,“ prohlásil žalobce.

Muži vytýkal také to, že se snažil odstranit závadu kanonu, místo toho, aby prioritně sledoval bezpečnostní opatření. „Kdyby to dodržováno bylo, jednoznačně by se zabránilo této mimořádné události,“ řekl žalobce. Navrhl proto uložení podmíněného trestu 18 měsíců s odkladem na dva roky.

Naopak obžalovaného střelce vozidla Luďka Niedermeiera a řídícího střeleb Zdeňka Havalu, který měl na věži střelnice na starosti dodržení zásad bezpečnosti, navrhl zprostit obžaloby. Ani jeden z nich podle něj kvůli viditelnosti, technickému stavu a způsobu výhledu nemohl věc ovlivnit.

Obhájce obžalovaného s návrhem nesouhlasí. Poukázal na systémovou chybu a nezkušenost vojáků. Kulišťák byl poprvé velitelem vozidla a pod sebou měl nezkušeného střelce operátora. V osudnou noc se musel podle něj vypořádat kromě toho také s rozbitým kanonem a nefunkčním odvětráváním. „Ze strany armády nebylo zjištěno pochybení. Podle armády se stala nešťastná náhoda, proč tedy máme někoho hnát v trestně právní rovině k odpovědnosti. Je krajně nespravedlivé a protizákonné, aby třetí obžalovaný byl uznán vinným,“ řekl obhájce.

Nehoda se stala při střelbě na terč

Neštěstí se odehrálo předloni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. Bojové vozidlo, odkud střela vyšla, se totiž zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě.

Střela tehdy zranila dva vojáky. Šlo o desátníky ze 71. mechanizovaného praporu Hranice, oba skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Jeho o pět let mladší kolega byl v následujících dnech propuštěn do domácí péče.