V Olomouci vkládají do páteře unikátní implantát. Přizpůsobí se velikosti meziobratlového prostoru

Jedinečná operace (zdroj: ČT24)

Unikátní meziobratlový implantát, který vyvinul a loni na podzim zavedl do praxe primář Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Lumír Hrabálek, tamní lékaři voperovali už 17 lidem. Díky implantátu je postup při zavádění náhrady meziobratlové ploténky šetrnější a pacienti cítí rychlejší úlevu od bolesti, řekl přednosta neurochirurgické kliniky Miroslav Vaverka.

V lednu bylo dokončeno půlroční patentové řízení a implantát (takzvaný LUMIR XLIF CAGE) nyní může být používán i na dalších neurochirurgických pracovištích v Česku či kdekoliv na světě.

Do meziobratlového prostoru dosud neurochirurgové vkládali místo původní ploténky implantát vyrobený z termoplastického materiálu, který ale mírně pruží, což podle Hrabálka není ideální pro požadovanou stabilitu a zahojení operované páteře. Nový implantát má výrazně lepší vlastnosti. 

Náš implantát je vyroben ze slitiny titanu, aluminia a vanadu, což je obecně používaný a osvědčený materiál, dobře tolerovaný lidským organismem. Lépe se '́zakousne' a drží hned od okamžiku zavedení.
Lumír Hrabálek
primář Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc

Nová náhrada se podle něj dokáže přizpůsobit velikosti meziobratlového prostoru. Prostor pro ploténku se kvůli degenerativnímu onemocnění často sníží a nový implantát umožňuje jeho zpětný návrat do původní výšky, protože ho lze roztáhnout.

Podle Vaverky z výhod nového implantátu profitují především pacienti. „Jeho využití souvisí s moderní operační metodou XLIF, kterou jsme začali používat při operacích bederní páteře před devíti lety jako první v republice. Náhradu meziobratlové bederní ploténky provádíme pomocí bočního přístupu k páteři, který umožňuje vyhnout se orgánům v břišní dutině i velkým cévám, a to bez velké chirurgické rány. Kožní řez nepřesahuje délku pěti až šesti centimetrů,“ uvedl.

Bolest záhy mizí

Bolest páteře, kterou pacientům způsobovala nemoc, hned po operaci odezní. „Efekt je okamžitý. Úleva od bolesti je s novým implantátem ještě výraznější. Definitivní zahojení je navíc spolehlivější než dosud. Implantát dobře plní svou roli i při stabilizaci páteře,“ podotkl Hrabálek.

Olomoučtí neurochirurgové využívají unikátní implantát od loňského září. „Žádný problém jsme nezaznamenali. Druhý den po výkonu mohou pacienti vstát z lůžka a chodit. Třetí nebo čtvrtý den po operaci odcházejí domů a po třech měsících a nutné rehabilitaci se mohou vrátit do plnohodnotného života,“ řekl Hrabálek.

Nový implantát budou olomoučtí neurochirurgové využívat i při některých operacích po poranění plotének bederní a hrudní páteře.

Ročně se operaci páteře s náhradou ploténky ve FN Olomouc podrobí 30 až 50 pacientů. Chirurgický zákrok pomáhá především pacientům s onemocněním meziobratlových plotének, které s přibývajícím věkem degenerují, a páteř tak ztrácí stabilitu. Nemocní si pak stěžují na intenzivní bolest zad, která někdy vystřeluje až do dolních končetin.