Stovky milionů míří do vodohospodářské sítě. Nejvíce peněz se utratí na Karvinsku

Oprava kanalizační sítě (zdroj: ČT24)

Severomoravské vodárny a kanalizace (SmVaK) chtějí letos investovat do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury v regionu více než půl miliardy korun, dalších více než 200 milionů pak půjde na opravy. Lidé se tak dočkají nových vodovodů a opravovat se budou i čističky odpadních vod, což má zlepšit životní prostředí.

Nejvíce peněz poputuje do vodáren a kanalizací na Karvinsku. „Například v petřvaldské části Podlesí začneme s likvidací kanalizačních výustí. Projekt přejde do následujícího roku a bude nás stát více než 30 milionů korun,“ uvedl technický ředitel SmVaK Martin Veselý. Kanalizační vyústění bude podnik za více než 16 milionů likvidovat také v Doubravě. Podle Veselého to na obou místech přispěje ke zlepšení životního prostředí.

V čistírně odpadních vod v Orlové zase začnou vodohospodáři budovat dešťovou zdrž za 11 milionů korun. Čistička by tak měla lépe zvládat přívalové deště.   

Kanalizační stoky se pak budou opravovat v Českém Těšíně, Bohumíně nebo v Havířově. Modernizace v Bohumíně přijde na více než 30 milionů korun, přičemž nejnáročnější bude rekonstrukce stoky v Blatné ulici v městské části Skřečoň téměř za 16 milionů korun.

Síť se opraví i na Opavsku

Na Opavsko směřují investice za téměř 110 milionů korun. Více než 73 milionů půjde do vodovodních sítí a přes 36 milionů do kanalizačních sítí a čistíren. Vodovod se v Opavě bude rekonstruovat v oblasti ulic Fügnerovy, 28. října, Kořeného a Vítečkovy. Další projekt za více než 7,5 milionu je připraven v části Kateřinky. 

Největší investiční stavby nás v Opavě letos čekají na Krnovské ulici. Rekonstrukce místního vodovodu nás bude stát více než 20 milionů korun, za téměř 17 milionů zde zmodernizujeme také kanalizaci.
Martin Veselý
technický ředitel SmVaK Ostrava

Podnik ale bude modernizovat vodovodní síť i v menších obcích, letos například v Malých Hošticích, Oticích nebo Žimrovicích. „Sanovány budou také některé vodojemy – například ve Vítkově nebo Rohově. Dokončena bude také sanace vodojemu v Ludgeřovicích,“ dodává mluvčí SmVaK.

Novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod začnou vodohospodáři budovat například v Dobroslavicích. „Předpokládáme, že náklady přesáhnou 90 milionů korun. Samozřejmě jde o stavbu na více let. Dokončíme také rozšíření technologické linky čistírny v Háji ve Slezsku a rekonstrukci dosazovací nádrže v čistírně ve Vítkově,“ dodává Veselý.