Místo sněhu bláto. Vojenské akci Winter Survival letošní počasí nepřeje

Winter Survival je bez sněhu (zdroj: ČT24)

Noc strávenou v horském prostředí Jeseníků a také několik soutěží. Právě to má za sebou na dvacet vojenských týmů z letošního zimního víceboje Winter Survival. Počasí ale organizátorům klání nepřeje. „Za normálních okolností by totiž běžeckou část závodu absolvovali vojáci na lyžích,“ poznamenal redaktor České televize Martin Laštůvka. Klání na bázi zimního přírodního víceboje probíhá v Hrubém Jeseníku od 28. ledna do 2. února.

Závodníci mohou zapomenout také na rychlé přesuny z horských kopců. Ty v minulých ročnících absolvovali vesměs na lyžích. Nyní je však před nimi nepoměrně náročnější běh po vlastních nohou. A se sjezdovými prkny na zádech.

Letos se soutěže s přesuny v terénu i se spaním pod širým nebem zúčastní borci také z Belgie, Rakouska či Ukrajiny. Poprvé v historii soutěže se na start závodu postavily také dvě družstva z policie, jde o zásahové jednotky Moravskoslezského a Jihomoravského kraje, dodává mluvčí závodu Pavel Pazdera.

„Mezinárodního závodu Winter Survival 2018 se zúčastní 60 českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 14 družstev. Z Belgie, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny přijede šest armádních týmů,“ upřesňuje mluvčí.

Unikátní soutěž nemá obdoby

Organizátoři soutěže, která podle nich nemá ve světě obdoby, testují závodníky po fyzické i psychické stránce. Během čtyř soutěžních dnů musí soutěžící kromě stokilometrového přesunu překonávat skalní stěny, vodní toky a říční rokle. Nechybí orientační běh na sněžnicích a měřené sjezdy na lyžích.

V programu je také poskytování první pomoci a transport zraněného, či střelba. Dvě noci stráví ve volné přírodě. Příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně připravili pro vojáky-závodníky také několik zcela nových disciplín.

Armádní soutěž má dlouholetou tradici, letos se pojede po čtyřiadvacáté. Každoročně přitom čekají závodníky jiné podmínky – v některých ročnících odolávali tuhým mrazům, nedostatek sněhu jim zase ztěžuje přesuny na lyžích. Loni klání vyhrál 43. výsadkový prapor z Chrudimi.