Lyžařská střediska hlásí dobré sněhové podmínky. Na tratě mohou vyrazit i běžkaři

Lyžařská střediska v České republice mají většinou dobré sněhové podmínky pro sjezdové i běžecké lyžování a navzdory oteplení i dost sněhu. Provozovatelé areálů se připravují na jednu z nejdůležitějších částí sezony, protože příští pátek mají školáci pololetní volno a současně začínají týdenní cykly jarních prázdnin.

Provozovatelé sjezdovek na Vysočině využili nedávné mrazy a doplnili zásoby technického sněhu. Koncem týdne tak budou mít lyžaři o něco větší nabídku než před týdnem, vybírat budou moci z deseti sjezdových svahů. Pokrývá je od třiceti centimetrů po tři čtvrtě metru sněhu.

Sjezdovka Harusův kopec u Nového Města na Moravě nabízí dobré sněhové podmínky. Na Ždársku jsou otevřeny i další čtyři sjezdovky: Karasín, Nový Jimramov, Fajtův kopec a Dalečín. Dalečínská sjezdovka zahájila v pátek sezonu. Sněhové podmínky na Fajtově kopci se v minulých dnech zlepšily. „Využili jsme mrazivé noci a sjezdovku jsme spravili. Nabídku jsme ještě rozšířili o dětský vlek,“ řekl Jiří Pálka z lyžařského klubu ve Velkém Meziříčí.

Na Jihlavsku je kromě sjezdovky Šacberk od pátku v provozu sjezdovka v Lukách nad Jihlavou. Lyžuje se také na Křemešníku u Pelhřimova.

Vysočina Aréna se běžkařům otevře až v neděli

Ve Žďárských vrších v okolí Nového Města na Moravě je aktuálně upraveno přes šedesát kilometrů běžkařských stop. Sněhu je ale málo, tratě tak projíždí pouze skútr. Správci tratí v okolí Nového Města chtějí po nuzném rozjezdu zimy běžkařům dopřát aspoň pár dní sněhové radosti. Předpověď totiž na příští týden hlásí další oblevu.

„V současné době je tady zhruba deset až patnáct centimetrů sněhu. Abychom mohli upravit tratě, tak bychom potřebovali, aby nám připadlo dalších deset až patnáct centimetrů,“ řekl předseda mikroregionu Novoměstsko Miloš Brabec.

Na sportovní tratě Vysočina Arény ale o víkendu rekreační běžkaři nebudou moci vyrazit. Do soboty totiž hostí mezinárodní juniorské závody v biatlonu. Rekreantům se aréna otevře až v neděli odpoledne.

Areály v Jihomoravském kraji v minulých dnech využily ochlazení a dosněžovaly sjezdovky. Ve Zlínském kraji leží na sjezdovkách desítky centimetrů převážně technického sněhu, provozovatelé středisek se však obávají nadcházejícího oteplení.

Na Šumavě jsou v provozu všechny sjezdovky a desítky kilometrů běžeckých tratí

Upravené sjezdovky a desítky kilometrů upravených běžeckých tratí nabídne návštěvníkům o víkendu Šumava. Například skiareál Lipno otevře kompletních dvanáct kilometrů sjezdovek. V areálu na česko-rakouské hranici Šumavy Hochficht je nejlepší situace za posledních několik let, v provozu jsou všechny lanovky, vleky i sjezdovky o celkové délce jednadvaceti kilometrů. I v šumavské Železné Rudě jsou v provozu všechny větší areály.

Rekordní výšku sněhu a všechny sjezdovky v nejlepším stavu má areál Ski&Bike Špičák. „Z pohledu měst a níže položených míst je to asi dost těžko uvěřitelné, ale my na Špičáku zažíváme zimu, jaká tady dlouho nebyla,“ řekl provozní ředitel areálu Vladimír Kasík.

Také Krkonoše a Orlické hory nabízejí výborné podmínky pro lyžování. Za uplynulý týden na horách napadlo až 65 centimetrů sněhu. V pěti střediscích SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou je otevřeno přes 43 kilometrů sjezdových tratí s až 110 centimetry sněhu.

Dostatek sněhu mají i v západní části Krkonoš: třeba v Rokytnici nad Jizerou, Vysokém nad Jizerou, na Benecku, ve Vítkovicích či Harrachově. Po oblevě sníh přimrzl a je rychlejší. V areálu Deštné v Orlických horách jsou v provozu dva vleky a dvě lanovky, včetně nové čtyřsedačkové lanovky v areálu Marta II.

Zalyžovat si mohou lidé navzdory oteplení i v Libereckém kraji. Ve skiareálech je od dvaceti do sto deseti centimetrů vlhkého či zmrzlého sněhu. Areály v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku nabízejí přes šestnáct kilometrů sjezdových tratí. Na Ještědu v Liberci je v provozu severní strana s více než šesti kilometry tratí, lyžuje se i na Skalce. Na tradiční běžeckou magistrálu mohou vyrazit i běžkaři, byť některé úseky mají málo sněhu.

Obleva omezila provoz areálů v Krušných horách

Obleva znovu omezila provoz lyžařských areálů v Ústeckém kraji. Například v Meziboří na Mostecku se vleky zastavily úplně. Teploty na horách se pohybují vysoko nad nulou a přírodní sníh už téměř odtál. V Zadní Telnici na Ústecku leží na více než čtyřech kilometrech sjezdovek mezi čtyřiceti a šedesáti centimetry sněhu, lanovka jezdí. V Klínech na Mostecku stále jezdí vlek K1 Poma. Běžkaři mají k dispozici desítky kilometrů upravených tratí.

Poprvé v této sezoně se lyžuje na všech sjezdovkách na Klínovci, další sjezdovky otevřel také areál na Plešivci. Níže položené areály zasáhla obleva, kvůli nepříznivému počasí bylo nutné odložit plánované spuštění lanovky ve skiareálu Bublava, kterou koncem října poškodila vichřice Herwart. Podmínky pro běžkování v Krušných horách ovlivňuje lehká obleva, mlha a mrholení.

Ve Středočeském kraji jsou v provozu dva skiareály ze čtyř. Lyžaři mohou využít Monínec na Příbramsku a areál v Chotouni u Prahy. Od pátku se pak v provizorních podmínkách otevře skiareál v Kvasejovicích na Příbramsku.

Jeseníky: Na běžkách se dá jezdit až do Kout

Skiresort Buková hora v Pardubickém kraji zprovoznil svou nejdelší Heroltickou sjezdovku. Skiareál Sněžník v Dolní Moravě na Orlickoústecku je celý v provozu. Až 125 centimetrů sněhu leží nyní v nejvyšších částech Jeseníků, obleva se hor nedotkla. Běžkaři se mohou vydat z Ovčárny na Praděd, Švýcárnu nebo Červenohorské sedlo. Na běžkách se dá ale jezdit i dolů až do Kout.

V Beskydech se začíná sice oteplovat, v minulých dnech ale mrzlo, a tak mohli vlekaři vyrobit dostatek technického sněhu.