Ve Vyškově otevřeli moderní zimní stadion. Šetří vodu a funguje i v létě

Nový zimní stadion za 138 milionů korun slavnostně otevřeli ve Vyškově. Od listopadu tam lidé mohli bruslit na základě povolení k předčasnému užívání. Nyní po zkolaudování nabídne možnost celoročního bruslení na ledové ploše s mezinárodními parametry.

O slavnostní otevření stadionu se postarali krasobruslařky z tréninkové skupiny Elišky Březinové i vyškovští čtvrťáci v duelu proti týmu Blanska. Nejen sportovci, ale široká veřejnost nyní může využívat moderní a ekonomické sportoviště. Bylo postaveno na čtyřech tisících metrech čtverečních plochy za pouhých sedm měsíců od zbourání toho původního.

Podle města se jedná o stavbu šetrnou k životnímu prostředí. Má bezčpavkovou technologii chlazení a výrazně se šetří s vodou. Rolba totiž sníh vysype do jámy, kde se rozpustí, přefiltruje a znovu napustí do rolby, která upravuje led. Využívají také dešťovou vodu, která stéká ze střechy do podzemní nádrže, a slouží pak k zavlažování nedalekých tenisových kurtů a fotbalového hřiště.

Bruslit se může i v létě

Provozovatel stadionu počítá s jeho celoročním fungováním. „V létě bychom rádi udělali podmínky pro kempy a hokejové školy, s ledem počítáme celoročně. Uvidíme, zda bude veřejné bruslení pro Vyškovany v létě zajímavé, určitě ho nicméně nabídneme,“ naznačil ředitel stavební firmy, která bude sportoviště 15 let provozovat, Tomáš Halas.

Další zajímavostí haly je její střešní konstrukce. Oblouky překlenují vzdálenost bezmála čtyřiceti metrů a jsou samonosné. Uvnitř stadionu tak nemusí být žádné pomocné konstrukce nebo sloupy a výhodou je také to, že střechu nezatíží třeba sníh. 

  • Vyškov: 30 Kč děti/ 50 Kč dospělí 
  • Břeclav: 20 Kč děti/40 Kč dospělí
  • Hodonín: 15 Kč děti/30 Kč dospělí
  • Blansko: 40 Kč děti i dospělí
  • Znojmo: 25 Kč děti i dospělí
  • Brno (DRFG): 40 Kč děti/60 Kč dospělí

Podle rozpisu bude stadion pro veřejnost otevřený v pátek a o víkendu, děti zaplatí třicet, dospělí padesát korun. Podobně se ceny pohybují i na dalších zimních stadionech v Jihomoravském kraji. 

Nechtěli rekonstrukci, ale novou stavbu

Stadion představuje nejvýraznější investici města za poslední roky. Celkové náklady ve výši 138 milionů korun hodlá splatit v horizontu sedmi let. V minulosti přitom radnice na provoz stadionu doplácela ročně zhruba tři miliony korun. 

Stavba byla vysoutěžena na základě koncesní smlouvy, město je majitelem, provozovat jej následujících patnáct let bude soukromá stavební firma. „Stavebníci pracovali velmi rychle, použili nejmodernější technologie, které na trhu momentálně existují. Jde o důstojný stánek pro jeden z nejpopulárnějších sportů v Česku,“ ocenil starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD).