Olomouc chrání unikátní meteorologický systém. Umí odeslat varovnou SMS

Varovný meteorologický systém, pod kterým jsou podepsáni odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci, umí upozornit obyvatele tohoto města na nebezpečí v podobě nadměrných srážek, větru, nízkých a vysokých teplot. A také smogu, jak zjistila redaktorka České televize Monika Fleischmannová.

Meteorologický systém MEMWACS (Městský meteorologický varovný a sledovací systém) se skládá z mnoha senzorů, které jsou umístěny na osmi stanicích v Olomouci. Jeho čidla automaticky vyhodnocují naměřené údaje každou minutu.

Podle Moniky Fleischmannové je systém nastaven tak, aby každé ráno všechny údaje, které získal za uplynulých 24 hodin, odesílal k dalšímu vyhodnocení. V případě, že by naměřil kritická data, umí okamžitě odeslat varovnou SMS.

Stanice umíme naprogramovat tak, aby v případě potřeby vydaly varovnou SMS. Systém ji pošle kompetentnímu pracovníkovi Odboru ochrany Magistrátu města Olomouce, který situaci vyhodnotí a v případě možného ohrožení distribuuje zprávu dál obyvatelům.
Miroslav Vysoudil
realizátor systému MEMWACS, Univerzita Palackého v Olomouci

„Novinka může pomoci i při uplatňování pojistky,“ dodala Monika Fleischmannová s tím, že úředníci jsou v případě výskytu extrémních jevů připravení vydat lidem „potvrzení“ o živelní katastrofě.

Olomoucký meteorologický systém jako takový je v Česku unikátem. Odborníci ho testovali celý rok. V ostrém provozu funguje od ledna.

  • Varovné zprávy odcházejí ze stanic Hlubočky, Bystročice a olomouckých stanic Letiště, Svatý Kopeček, Envelopa, Botanická zahrada a Klášter dominikánů například v případě, že množství dešťových srážek v průběhu deseti minut je vyšší než deset milimetrů (tedy 10 litrů na metr čtvereční) nebo množství srážek spadlých v průběhu šesti hodin přesáhne 30 milimetrů. Systém upozorňuje například i na silné nárazy větru. Tyto znalosti jsou rozhodujícím kritériem například pro analýzu rizik a prevenci závažných nehod a havárií, ale i vzniku takzvaných bleskových městských povodní.

Chytré zastávky informují o nebezpečí

„Na základě vyhodnocení přijatých zpráv můžeme informovat obyvatele města o možném nebezpečí prostřednictvím internetových stránek, chytrých zastávek městské hromadné dopravy, místních médií či SMS zprávami a přijmout potřebná preventivní opatření,“ objasnil vedoucí odboru ochrany magistrátu Jan Langr.

Meteorologická stanice na Svatém Kopečku
Zdroj: Miroslav Vysoudil

Kromě tohoto systému má město Olomouc k dispozici i další vlastní „městské“ srážkoměrné stanice. „Jsou umístěny v nejvíce ohrožených oblastech zejména z pohledu přívalových povodní. Konkrétně se jedná o městské části Slavonín, Radíkov a Lošov. V roce 2019 je navíc plánována realizace dalšího srážkoměru v městské části Neředín, který bude určen k monitorování přívalových srážek pro problematickou oblast Řepčína,“ doplnil vedoucí odboru ochrany Langr.

Metropolitní staniční síť Olomouc (MESSO) byla založena v roce 2009. Nyní se využívá také pro potřeby systému MEMWACS.