O sto procent dražší stání v centru Brna auta do parkovacích domů zatím nenasměrovalo

Parkovací domy v centru Brna jsou zaplněny jen z poloviny (zdroj: ČT24)

Od začátku roku je v devatenácti ulicích v centru Brna o sto procent dražší parkování. Hodina vyjde na šedesát korun a poloviční částkou je zpoplatněno i noční stání aut. Vedení města chce zdražením zaplnit parkovací domy. Do nich ale zatím řidiči masivně nemíří.

Zdražené parkování v oblasti ohraničené ulicemi Husova, Koliště a Nádražní zatím automobily do parkovacích domů v centru Brna nenasměrovalo. Volná místa v nich stále jsou, i přestože je cena oproti ulicím poloviční .

„Je to pořád stejné, zaplněno je zhruba z poloviny a je to tedy stále na hraně toho, aby si na sebe parkovací dům vydělal,“ uvedl správce parkovacího domu pod Janáčkovým divadlem Karel Wimětal. Doufá přitom, že aut tam bude přibývat s tím, jak řidiči postupně zaregistrují zdražení na ulicích.

Oproti loňskému lednu se sice navýšil o sedmdesát procent počet aut v parkovacím domu Domini Park, v té době se ale zastřešené stání na Husově ulici teprve otevíralo. I přesto nový systém parkovného přinesl alespoň navýšení financí do městské kasy. Za první tři týdny roku vybraly Brněnské komunikace o třináct procent více peněz než za stejné období loni.

Na placení přes noc bude dohlížet dvoučlenná hlídka

Množství peněz vybraných z parkovacích automatů neodpovídá tomu, že by byla místa na ulicích neustále obsazená. Policisté přitom placení parkovného kontrolují a každý den udělí průměrně třicet pokut, podobně jako loni.

„Od začátku února už počítáme s tím, že budeme dělat cílené kontroly s rozdáváním pokut a od poloviny února i s rozdáváním botiček,“ řekl mluvčí brněnských policistů Jakub Ghanem.

Město ale nehodlá jen pokutovat. Chce nyní hlavně urychlit nákup automatů, ve kterých se bude dát platit kartou či bankovkami. V ulicích by se mohly objevit v dubnu nebo v květnu. S hodnocením nových cen parkovného pak chtějí brněnští politici počkat až na delší dobu od jeho zavedení.