Lobbista Dědic u soudu vysvětluje údajné přijímání úplatků. Obžaloba ho viní i z daňových úniků

U ostravského krajského soudu v úterý pokračuje výslechem svědků kauza lobbisty Martina Dědice, který čelí obžalobě, že ovlivňoval zakázky ostravských městských společností. „Soudu vysvětluje nejnovější obžalobu z daňových úniků a zároveň obžalobu z ovlivňování veřejných zakázek a příjmání úplatků ve výši třicet milionů korun,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

O den dříve se Dědic vyjadřoval k výši škody, kterou měl podle státního zástupce způsobit státu. Na daních má dlužit šest milionů korun a o dalších sedm milionů korun se měl pokusit daně krátit. 

V úterý před soudem vypovídala Vladimíra Glistová z obžalované stavební společnosti Vostav Morava. Glistová ve firmě připravovala cenové nabídky do soutěží o zakázky.

Vostav Morava totiž podle žalobce patřila mezi firmy, která díky kontaktům souzeného lobbisty Martina Dědice získala zakázku na dostavbu Městské nemocnice v Ostravě. „Dědic navíc podle žalobce osobně překontrolovával cenové nabídky, které svědkyně Glistová připravovala. To České televizi potvrdil i souzený Dědic,“ podotkl Jiří Loučka.

Obžalobu Martin Dědic označil za nezákonnou a nesmyslnou. Na to žalobce Vít Koupil reagoval slovy, že ho vůbec nepřekvapuje, že obžalovaný zpochybňuje jeho závěry, že tak postupuje naprostá většina souzených.

Obchodovalo se s reklamou

Finanční machinace již dříve v rámci případu Dědic popsaly majitelky reklamní společnosti Propag-Storm Hana Kačenová a Lenka Oborná. Osvětlily způsob, jak řadu let fungoval obchod s předraženou sportovní reklamou. S jejich pomocí firmy, včetně Business Advisor, kterou vlastnil Dědic, údajně legalizovaly zisk z trestné činnosti či se snažily vyhnout povinnosti platit daně.

Dědic v jiném soudním případu čelí obžalobě, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky je ovlivňoval. Jeho firma tak podle obžaloby získala 30 milionů korun. Lobbista obvinění odmítá.

Policie uzavřela vyšetřování kauzy Dědic