Adrenalinová jízda mezi stromy. Za ničení přírody hrozí pokuta 5 tisíc i zabavení lyží

Události: Z hor odjíždějí lyžaři stále častěji s pokutou (zdroj: ČT24)

Lyžaři se z hor vracejí nejen s dobrým pocitem ze sportu a rekreace, ale někteří také s pokutami někdy i v řádu tisíců korun. Na dodržování pravidel se v zimních střediscích zaměřují policisté i strážci přírody. Nejčastější přestupky představuje špatné parkování, pokutu ale můžou lidé dostat i přímo na svahu.

Strážce Krkonošského národního parku Marek Šťovík pronese za sezónu tolikrát upozornění, že po lese se nejezdí, že už to ani nepočítá. Stačí, aby se postavil na vršek Černé hory, a za pár minut už rozmlouvá s lyžařem, který neodolal projížďce mezi stromy.

„Opouštějí areál, jedou lesem asi dva kilometry, než se zas napojí na upravenou trať,“ popisuje Marek Šťovík. Podobný kousek ale může odlehčit výletníkově peněžence až o pět tisíc. V mimořádných případech mohou dokonce strážci zabavit hříšníkovi lyže.

Lidé na lyžích si totiž mnohdy neuvědomují, že projížďkou lesem mohou nenávratně poničit vzcházející porost. Malý smrk přetnutý hranou lyže už jednoduše nevyroste, upozorňuje Marek Šťovík.

Pacienta přenášet přes špatně zaparkovaná auta

Parkování neukázněných řidičů na Božím Daru
Zdroj: ČT24

Práci aut zimní údržby i horských pracovníků silně komplikuje špatné parkování. Místostarosta Božího Daru Martin Šlechta (Nez.) připomíná, že s pracovníky Horské služby už musel také na úseku se zákazem zastavení přenášet zraněného člověka přes zaparkovaná auta.

Strážníci místní policie popisují, jak s horšící se situací přistupují stále k tvrdším postihům. „Dřív jsme to řešili formou domluvy, ale dneska už se přistoupilo ke správním trestům a řeklo se, že za jednu botičku budeme účtovat 500 korun,“ popisuje strážník Michal Baláž.

Situace je s každou sezonou horší. Až příště v Božím Daru nějaké auto zablokuje ulici, plánují strážníci, že ho nechají rovnou odtáhnout.