Hotel Kavkaz patřil k nejluxusnějším v Mariánských Lázních. Hasiči teď museli část zdemolovat

Události: Část hotelu Kavkaz v Mariánských Lázních musela jít k zemi (zdroj: ČT24)

Hasiči museli zbourat část bývalého hotelu Kavkaz v Mariánských Lázních. Budova přestala být stabilní poté, co se za čelní stěnou propadla tři patra. Statici budou nyní zkoumat, v jakém stavu je hlavní budova. Podobně zničených domů je ve městě zhruba dvacet, někteří jejich majitelé s úřady nekomunikují.

V bývalém hotelu Kavkaz se 7. ledna propadly tři stropy. Hasiči chtěli mít jistotu, že pod zřícenými stropy není člověk, a tak majitel souhlasil s částečnou demolicí budovy. „Objekt byl natolik nestabilní, že jsme nemohli dovnitř pustit záchranáře,“ vysvětlil důvody demolice řídící důstojník HZS Karlovarského kraje Oldřich Volf.

Obavy hasičů se naštěstí nepotvrdily, hotel a jeho okolí jsou ale nyní raději zabezpečené i dobře oplocené. Firma, která budovu vlastní, vrátí na místo i pohybová čidla napojená na bezpečnostní agenturu.

Mariánský Grandhotel Pupp

Budovu z 20. let 19. století lze podle památkářů architekturou i významem v dějinách města přirovnat ke karlovarskému Grandhotelu Pupp. Dvě stě let starý hotel patřil mezi nejluxusnější ve městě, před 26 lety ale zkrachoval.

Hotel Kavkaz v Mariánských Lázních
Zdroj: ČT24

Nyní budovu vlastní místní lázeňská společnost s britským vlastníkem, která tvrdí, že chce hotel opravit. „Máme stavební povolení vydané v roce 2013,“ řekl ČT generální ředitel společnosti Léčebné lázně Mariánské Lázně Lev Novobilský. Firma chtěla hotel opravit už před několika lety. Stavbu ale nakonec kvůli vysokým nákladům zastavila.

Lázně ale trápí dalších devatenáct chátrajících domů, jejichž majitelé s úřady vždy nespolupracují. Příkladem je bývalý hotel Lesní mlýn, jehož majitel sídlí na Britských Panenských ostrovech. Majitelé dalších budov pak sice s úřady komunikují, místo oprav ale v domech často jen pronajímají obchody v přízemí.

Pokuty nepomáhají

Donutit vlastníka k opravám se úřadům nedaří, nepomáhají ani pokuty. „Město samozřejmě na své náklady může dát budovu do pořádku, ale pak se bavíme o vymáhání pohledávek a samozřejmě o exekuci,“ uvedl místostarosta Vojtěch Franta (Piráti). Radnice proto majitele zdevastovaných nemovitostí předloni vyzvala dopisem k nápravě a nabídla pomoc s vyřízením dotací na opravu. Ani to ale nepomohlo. Na výzvu nikdo nereagoval.