Skrytý hrdina v domově pro seniory. Miroslav Crkal se medailí od prezidenta Beneše nikdy nechlubil

Skrytého hrdinu objevili ve svých řadách obyvatelé Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí. 94letého Miroslava Crkala přesně před 70 lety vyznamenal prezident Edvard Beneš medailí za vynikající vojenské činy mimo boj. Na oslavu tohoto výročí přijel oceněnému muži zahrát Vojenský umělecký soubor Ondráš.

Miroslav Crkal si tak mohl poprvé v životě své oblíbené moravské lidovky zanotovat přímo s Ondrášem. „Když jsem panu Crkalovi přišla říct, že přijede Ondráš, byl překvapený, protože je velmi skromný a nepřipouští si své zásluhy při vojenské akci,“ popisuje pracovnice domova Lucie Jiříčková. „Zahrát někomu takovému, setkat se s člověkem, který zažil významné státní osobnosti, jako byl prezident Beneš, je pro nás něco nepředstavitelného,“ řekl primáš Ondráše Jaromír Kučera.

VUS Ondráš hraje v Domově pro seniory Velké Meziříčí (zdroj: ČT24)

Na Slovensku bojoval proti Banderovcům

Miroslav Crkal narukoval do armády ve 23 letech, sloužil na Slovensku jako spojař. Medaili za vynikající vojenské činy mimo boj si od prezidenta Edvarda Beneše v roce 1947 vysloužil za svou práci při tažení proti Banderovcům, kdy se staral hlavně o zprovoznění rádiového spojení. Navíc při havárii nákladního auta zachránil život zraněnému muži.

Miroslav Crkal v armádě
Zdroj: archiv Miroslava Crkala

S prezidentem Benešem se ale osobně nikdy nesetkal. Vyznamenání i s průvodním listem dostal až dva roky po jeho smrti v kanceláři vojenské správy. „Váleli to po šuplíkách a po třech letech, až jsem byl z vojny doma, mě zavolali,“ zavzpomínal Miroslav Crkal.

S medailí si hrála vnoučata

Medailí od prezidenta se Miroslav Crkal v životě příliš nechlubil a nakonec ji dal na hraní svým vnoučatům. „Když jsem ji dostal, tak už jsem si toho nevážil,“ přiznal Miroslav Crkal. Možná i proto v domově dlouho nikdo netušil, jaká osobnost tu žije. „Věděli jsme, že byl účastník odboje, že prožil to období, ale nevěděli jsme, že dosáhl tak významného ocenění,“ řekl ředitel domova pro seniory Velké Meziříčí Vítězslav Schrek.