Český Těšín bojuje s bezdomovci. Usídlili se v nádražních budovách

Potíže s bezdomovci (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Českého Těšína si stěžují na bezdomovce, kteří se usídlili v nádražním areálu. Místním podle zjištění České televize vadí hluk a nepořádek přímo pod jejich okny.

Podle mluvčí tamní radnice Doroty Havlíkové se lidé bez přístřeší usídlili přímo ve středu města. „V sousedství krásného českotěšínského nádraží,“ dodala.

Úřady přitom podle zjištění redaktorky České televize Denisy Kotkové nemají jak bezdomovcům pobyt v areálu zakázat. „Desetičlenná skupina se totiž usadila na rampě, která patří Českým drahám,“ doplnila.

Tam, kde se (lidé bez přístřeší, pozn. red.) momentálně nacházejí, strážníci vstupovat nemohou. Nejsme proškoleni, nemůžeme vstupovat do kolejiště.
Michal Vavřík
zástupce ředitele městské policie Český Těšín

Radnice už proto České dráhy vyzvala, aby situaci začaly řešit. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského je správce lokality v pracovní neschopnosti. Dodal, že informace k objektům poskytne později.

V místním charitním centru přitom kapacity pro lidi bez přístřeší jsou. Noc vyjde na sedmdesát korun. Lidé mají možnost nechat si příspěvek zaplatit ze sociálních dávek. Ani tak ale o nocleh nemají zájem, poznamenala Denisa Kotková. Často je problémem závislost na alkoholu, případně na drogách.

V Ostravě rozšiřují pro bezdomovce kapacitu

Tradiční zimní program určený lidem bez domova spustili v nedaleké Ostravě v listopadu. Organizace pomáhající bezdomovcům tak podobně jako v minulosti rozšířily pro zimní sezonu svou kapacitu, řekl náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak).

Počet bezdomovců se v posledních letech v krajském městě výrazně nemění, odhadem jich tam žije okolo 900, přičemž zhruba polovina je v některém ze zařízení, zbytek pobývá na ulici. Právě u těchto lidí se během zimy zvyšuje zájem o přenocování.

Přesto jsou podle Mariánka kapacity dostačující. V zimním programu ke stabilním 734 místům v zařízeních přibude další 174 lůžek a židlí. Během poslední zimy, která byla poměrně chladná, jejich obsazenost nedosáhla maxima. Nejvíce lidí nabídku využívalo v lednu, kdy to bylo denně v průměru 128 lidí.

Na zimní program v roce 2017 město přispěje 250 000 korunami. Sociální služby pro lidi bez domova byly letos podpořeny celkovou částkou 18 milionů korun, se stejnou výší se počítá i v dalším roce.