Rekonstrukce ostravského centra pro novorozence má zpoždění. Nabídne prostor pro 2600 porodů

Opožděná rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Už několikaměsíční zpoždění nabrala rekonstrukce pavilonu péče o matku a dítě v ostravské fakultní nemocnici. Zakázku za 130 milionů korun vyhrála ve veřejné soutěži firma Ridera Stavební. Vedení společnosti odmítlo k probíhajícím stavebním pracem sdělit jakékoliv informace.

Stavební proces se podle zjištění České televize zpozdil už na samotném začátku, kdy se ukázalo, že podloží je jiné, než bylo původně očekáváno. Podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice Tomáše Oborného má zdravotnické zařízení sepsán se stavbaři dodatek. Celá zakázka by podle něj měla být předána nejpozději do konce března tohoto roku.

Rekonstrukce a dostavba pavilonu, která patří k nejvýznamnějším investičním akcím nemocnice, měla být původně hotova do konce loňského roku.

V tuto chvíli je na stavbě čtyřicet až padesát nejrůznějších profesí. Dělají se interiérové práce.
Iva Piskalová
redaktorka České televize

Centrum patří dlouhodobě k jednomu z nejvytíženějších, 20 procent porodů v něm je předčasných, u ostatních center v ČR je to osm až 12 procent. Ještě v roce 2001 bylo v nemocnici 1372 porodů, klinika se otevřela o rok později a plánovaná kapacita byla 2000 porodů za rok.

V posledních letech ale centrum zvládá v průměru 2200 až 2300 porodů. Kapacita by se po dokončení renovace a dostavby mohla zvýšit až na 2600 porodů.

Další velkou investiční akcí Fakultní nemocnice Ostrava se má stát rekonstrukce operačních sálů z konce 90. let. Nemocnice by ji chtěla zahájit ve druhé polovině roku.

Podařilo se opravit hlavní vstup

Jeden z náročných projektů už má areál za sebou. Na konci loňského roku zde byl po více než sedmi letech znovu otevřen hlavní vstup do monobloku a průchod k lůžkové části. Nemocnice jej zrekonstruovala za 44,5 milionu korun. I tuto stavbu provázelo množství komplikací.

Prostor byl uzavřen od 1. ledna 2010 kvůli rozsáhlým statickým poruchám, které podle Oborného způsobilo nevhodné podloží použité při výstavbě budovy.

„Znalci z oboru stavebnictví, speciální geotechniky, zakládání staveb a mechaniky zemin se shodli na tom, že příčinou stavebních defektů byla objemová nestálost struskového podloží,“ uvedl mluvčí.

Co přesně potíže vyvolalo, se nezjistilo. Mohlo to být nasáknutí zeminy vodou při povodních v roce 1997 nebo porucha kanalizace pod základy.