Labská princezna na suchu. Jindy pluje do Berlína, teď prochází údržbou

Reportáž: Labská princezna prochází údržbou (zdroj: ČT24)

V Děčíně vyzvedli z labské hladiny bezmála stometrovou výletní loď Elbe Princesse. Luxusní kolesový parník, který v sezoně brázdí říční hladinu mezi Prahou a Berlínem, projde v následujícím měsíci technickou kontrolou a údržbou, až do března pak bude kotvit v metropoli.

Dva roky stará výletní hotelová loď, která nabízí čtyřicet kajut, během sezony urazí za devět dní 630 kilometrů a osmdesátku pasažérů převeze z Prahy přes Mělník, Litoměřice, Drážďany a Magdeburg až do Berlína.

Nyní, se začátkem nového kalendářního roku, ale Elbe Princesse opustila labskou hladinu. Loď usedla na osmičku vozíků a za pomoci navijáků s ocelovými lany vyjela po kolejnicích během půlhodiny na břeh.

Loď pro nízké stavy vody

„Budou se kontrolovat kolesa, budou se kontrolovat jety, kterými se loď řídí, a bude se kontrolovat dno lodi,“ uvádí kapitán „labské princezny“ David Racek. Část lodní konstrukce je tvořená z hliníku, který coby lehčí materiál snižuje lodní ponor. Místo šroubů navíc plavidlo pohánějí kolesa, a v Labi tak lodi stačí pouhý metr vody.

„Podobná loď se stejným ponorem, ale vrtulovým pohonem by potřebovala až o dvacet centimetrů vody víc,“ dodává kapitán. Nízké stavy hladiny dané posledními suchými roky se nicméně na kýlu přece jen projevily – ochrana pláště je poškozená. Opravit proto bude potřeba i ji.