Kord zůstává Ondráškovi. Soud se v kuriózním sporu přiklonil na stranu vězeňského exšéfa

Bývalý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek nemusí vrátit darovaný kord. Dnes o tom rozhodl okresní soud pro Brno-venkov. Kord dostal generál v době, kdy byl ještě ve funkci. Po jeho odchodu ale Vězeňská služba trvala na tom, aby bodnou zbraň vrátil. To Ondrášek odmítal s tím, že zbraň s jeho vyrytým jménem patří pouze jemu.

V kuriózním sporu se Vězeňská služba domáhala vrácení darovaného kordu, protože jde o dlouhodobý majetek v evidenci služby a žalovanému Ondráškovi jej neudělila jako kázeňskou odměnu. Protistrana se hájila tím, že palaš (rovný typ šavle vhodnější k bodnému útoku – pozn. red.) je individualizovaný vyrytým jménem a tehdejší vězeňský šéf jej přijal jako symbolický dar k jeho povýšení do hodnosti generála.

Ze strany obhajoby zaznělo i vyjádření bývalé ministryně spravedlnosti Válkové, která uvedla, že nabytí kordu je spojováno s generálskou hodností a jeho odebrání s degradací. „Žalobu jsem od začátku považoval za hloupou a absurdní, hodně vypovídá o současném vedení Vězeňské služby,“ uvedl Ondrášek po vyhlášení rozsudku s tím, že kord je pro něj spíše symbolická vzpomínka právě na slušnou a profesionální spolupráci s Válkovou.

Ondrášek se dostal do čela Vězeňské služby poté, co exministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková odvolala jeho předchůdce Petra Dohnala pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Soud odvolání ale poté zrušil a místo Ondráška opět do funkce vrátil Dohnala.

Vězeňské službě chyběla i zlatá šavle

Generálský kord nebyl jedinou bodnou zbraní, o kterou Vězeňská služba přišla. Pavel Ondrášek ještě ve funkci daroval zlatou šavli svému tehdejšímu podřízenému, který si ji odnesl do civilu. „Šavle byla udělena jako kázeňská odměna v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,“ uvedl Ondrášek.

Bývalý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek u soudu ve sporu o generálský kord
Zdroj: ČT24

Bývalého ředitele služby sice kvůli tomu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, ale dospěla k závěru, že se nestal žádný trestný čin. Po odchodu z pozice generálního ředitele Vězeňské služby přešel Ondrášek do Celní správy. Tu ale v říjnu 2016 na vlastní žádost opustil poté, co vyšly najevo chyby zkušební komise, u níž skládal potřebné testy.