Ústavní soud se zastal muže, který ve vazbě nesměl vídat dceru

Ústavní soud zrušil rozhodnutí, které neumožňovalo muži ve vazbě osobní ani telefonický kontakt s dcerou. Bolívijec se švédským občanstvím byl stíhán kvůli tomu, že dítě bez souhlasu české matky odvezl do zahraničí. Soud nyní zohlednil především respekt k rodinnému životu a nejlepší zájem dětí vězněných rodičů. Poukázal i na nedostatečné zdůvodnění dřívějšího soudního rozhodnutí.

Podle ústavních soudců se krajský soud v Hradci Králové vůbec nevypořádal s otázkou, jaké opatření by bylo v nejlepším zájmu dítěte a jak zajistit zachování vztahu s otcem. Nezjistil, jaké jsou poměry ve vazební věznici, zda tam připadají v úvahu návštěvy. Pouze konstatoval, že v době vazby nelze přímý kontakt otce s dítětem upravit.

Takto stručné odůvodnění je však jak v rozporu s principem, aby nejlepší zájem byl předním hlediskem při rozhodování, ale také s požadavkem na řádné odůvodnění rozhodnutí, které je základním atributem spravedlivého procesu.
Kateřina Šimáčková
soudkyně zpravodajka ÚS

Otec dítěte se už dostal na svobodu. Nález ale bude mít dopad na další kauzy, stejně jako podobný verdikt Ústavního soudu z loňského roku, který se týkal jiného muže vězněného za trestnou činnost nesouvisející s dětmi. Úplné vyloučení osobního kontaktu vězněných rodičů s dětmi musí zůstat výjimečným opatřením, které je podle ústavních soudců nutné vždy přesvědčivě odůvodnit. 

Muž má šestiletou dceru s Češkou. Společně žili střídavě u nás a poté ve Švédsku, ale matka se rozhodla jejich vztah ukončit a odcestovala s ní zpět domů.  V opatrovnickém řízení navrhovala, aby byla ponechána v její výlučné péči, zatímco otec se marně domáhal střídavé péče a justice opakovaně zamítala jeho návrhy na povolení vycestování dcery do zahraničí.

Muž pak nerespektoval předběžné opatření, nepředal dceru matce a odjel s ní do ciziny. Deset měsíců spolu navštěvovali členy jeho rodiny v Británii, Francii, Španělsku a Švédsku, kde jej také loni v lednu zadrželi. Dceru si vyzvedla matka, otce vydali do Česka a začali stíhat pro zavlečení, únos a zanedbání povinné výživy. Loni tak strávil několik měsíců ve vazbě.