Nové kamery na přejezdu zvyšují bezpečnost ve Vendryni. Monitorují chodce i auta

Nový kamerový systém ve Vendryni na Frýdecko-Místecku zvyšuje bezpečnost na zdejším železničním přejezdu. Nechala ho nainstalovat Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Už dříve umístila kamerové systémy na přejezdy v Jistebníku na Novojičínsku a Ostravě-Polance nad Odrou.

„Kamerové systémy sledují nepřetržitě dopravní situaci v prostoru přejezdu. Systém monitoruje jak činnost zabezpečovacího zařízení, tak pohyb silničních vozidel a chodců v celém prostoru železničního přejezdu. Působí tedy jako prevence při páchání dopravních přestupků, rovněž přispívá k efektivnímu a rychlému vyšetření případných nehod,“ uvedl oblastní ředitel SŽDC v Ostravě Jiří Macho.

Pro realizaci nových kamerových systémů jsme vybrali přejezdy podle intenzity silničního a železničního provozu, na kterých dochází k častému porušování pravidel silničního provozu, tedy především nerespektování výstrahy na přejezdu řidičem vozidla, uvíznutí vozidla mezi závorami nebo jejich přeražení.
Jiří Macho
oblastní ředitel SŽDC v Ostravě

Kamery jsou na každé straně přejezdů. Snímají celkovou situaci na přejezdu a také detailně poznávací značky aut.

Zařízení ve Vendryni a dříve instalovaná v Jistebníku a Ostravě-Polance nad Odrou stála dohromady zhruba na 5,6 milionu korun, uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Na jejich instalování přispěl Moravskoslezský kraj.

Zabezpečení přejezdů (zdroj: ČT24)

Předloni v prosinci se řidič polského kamionu ve Frýdku-Místku srazil s osobním vlakem. Dostal podmíněný trest. Navíc mu Okresní soud ve Frýdku-Místku udělil i zákaz činnosti. V Česku pět let nesmí řídit. Polák na přejezd vjel na červenou. Při nehodě nebyl nikdo z cestujících ve vlaku zraněn, řidiči hrozil až pětiletý trest.

Záběr z bezpečnostní kamery: Nehoda na přejezdu ve Frýdku-Místku (zdroj: Město Frýdek-Místek)

Téhož roku v červenci ale podobná událost na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku skončila tragicky. Vlak tam tehdy narazil do kamionu, jehož řidič vjel na přejezd v době, kdy už svítila červená světla. Tři lidé nehodu nepřežili, 17 jich bylo zraněno. Kamery už tam tehdy byly instalovány. Polský řidič kamionu, který nehodu zavinil, byl nakonec odsouzen na 8,5 roku vězení.