Antonín Klimša skončí ve funkci výkonného ředitele OKD. Nového šéfa může mít firma v březnu

Odchod člena vedení OKD (zdroj: ČT24)

Antonín Klimša skončí ve funkci výkonného ředitele těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Od 1. dubna bude ředitelem zdravotní pojišťovny Revírní bratrská pokladna (RBP). Informaci potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Kdo Klimšu ve funkci nahradí, rozhodne podle Čelechovského představenstvo OKD pravděpodobně v březnu. Výkonným ředitelem OKD je Klimša od února 2016.

Antonín Klimša
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK
Správní rada zdravotní pojišťovny RBP mě v návaznosti na končící mandát stávajícího ředitele před koncem roku 2017 zvolila novým ředitelem, takže od 1. dubna stanu v čele této zdravotní pojišťovny.
Antonín Klimša
výkonný ředitel OKD

„Společnost OKD, které si velmi vážím, opouštím s pocitem, že se mi a mým kolegům za dva roky podařilo se ctí zvládnout náročné krizové období uhelné recese a úpadku společnosti a zodpovědně připravit její reorganizaci,“dodal Klimša.

Firma je podle něj nepochybně v daleko lepší kondici, než když ji jako výkonný ředitel před dvěma roky převzal. „OKD opouštím v době, kdy již na odvolací proces schválené reorganizace nemáme jako management vliv a kdy je finančně a hospodářsky stabilizovaná,“ uvedl Klimša.

Předseda představenstva OKD Jan Solich uvedl, že o odchodu Klimši z OKD se pečlivě diskutovalo, a že věří, tato personální změna neovlivní reorganizaci OKD. „. Práce Antonína Klimša v OKD si velmi vážíme. Současně jsme přesvědčeni, že se představenstvu firmy podaří najít nového manažera, který Antonína Klimšu v dalším řízení firmy nahradí,“ uvedl Solich. Dodal, že rozhodnutí o novém řediteli by mělo padnout pravděpodobně v březnu.

Firma bojuje o záchranu

OKD je v úpadku od předloňského května. Do potíží se dostalo kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, pohledávky za většinu této částky ale insolvenční správce popřel.

Věřitelé a soud už firmě schválili reorganizační plán, odvolali se proti němu ale největší neuznaný věřitel Citibank a mateřská společnost NWR Holdings B. V. Vrchní soud v Olomouci o odvolání ještě nerozhodl. V OKD se dál těží černé uhlí. I se zaměstnanci z dodavatelských firem tam nyní pracuje okolo 9500 lidí.