Vinaři mají historicky první model stejnokroje. Má zvýšit jejich pospolitost

Vinaři mají nový stejnokroj pro slavnostní příležitosti (zdroj: ČT24)

Desítky lidí si objednaly historicky první model vinařského stejnokroje. Ten na podzim představil Svaz vinařů České republiky. Oblek kombinuje prvky kroje i uniformy. Jeho nošení by podle svazu mělo zvýšit pospolitost vinařů, ne všichni mají ale o kroj zájem.

První český vinařský stejnokroj má světle šedou barvu s vínově červenými výšivkami. Klíčovým symbolem je samozřejmě hrozen révy vinné. „Rozhodli jsme se, aby vinaři trochu projevili příslušnost k tomuto povolání a k vinařskému stavu,“ vysvětlil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Celý oblek vyjde na 16 tisíc korun. Svaz na jeho pořízení vinařům přispívá. Členům čtyři tisíce, nečlenům pak dva. Kroje šije specializovaná firma v Hodoníně, většina práce je ruční. Zatím mají objednávku na zhruba třicet kusů, jejich výroba potrvá až do konce února.

Vinařský kroj má na šedém podkladu výšivky hroznu révy vinné
Zdroj: ČT24

Vinařský kroj nechtějí všichni

Ne všichni vinaři mají o novinku zájem. Třeba Jan Strouhal z Velkých Bílovic váhá mezi zakoupením kroje ze svazu nebo toho tradičního obecního. „Myslím, že není potřeba mít kroj na slavnostní příležitosti. Vinaři většinou kroj už mají, jsou to montérky a gumáky,“ má jasno Jiří Maděřič, vinař z Moravského Žižkova.

Na jižní Moravě mají svůj stejnokroj již rybáři, myslivci nebo hasiči. Ten vinařský se vyrábí ve dvou verzích, konkrétně s odlišnými výšivkami hroznu na klopě. Členové Svazu vinařů nosí takovou užívanou ve svém logu, standardní verze obleku má vyšitý běžný symbol hroznu.