Silvestrovskou noc ohluší dělobuchy, městské ohňostroje budou až na Nový rok

Napříč Moravou si mohou lidé ozvláštnit poslední den roku různými akcemi (zdroj: ČT24)

Napříč Moravou si mohou lidé ozvláštnit poslední den roku různými akcemi. Obce chystají ohňostroje, většina z nich ale rozsvítí oblohu až na Nový rok. Silvestrovské noci tak bude dominovat lidmi odpalovaná zábavní pyrotechnika. Její prodej kontroluje Česká obchodní inspekce, v centrech měst zase posílí bezpečnost policie.

Poslední den v roce zamíří tisíce věřících na Svatý Hostýn na Kroměřížsku. „Silvestrovská pouť se drží už z poměrně dávných i komunistických dob. A opravdu mám radost z toho, že lidé, aspoň věřící, si najdou čas na ztišení,“ řekl rektor hostýnské baziliky Jiří Šolc.

Milovníci divadla zase zamíří do hlediště. Zlínští diváci prožijí slavnou Noc na Karlštejně, i se slavnostním přípitkem a rautem v ceně vstupenky. Slovácké divadlo připravilo derniéru bláznivé komedie Bez roucha. A třeba Národní divadlo moravskoslezské uvádí operu Lazebník sevillský a muzikál Kiss me, Kate. Obě představení, která začínají v 16 hodin, jsou už vyprodaná.

Venku budou slavit turisti, otužilci i lidé na náměstích

Zábava za zdmi vytopených budov čeká třeba obyvatele moravsko-slovenského pomezí, kteří vyrazí na hraniční horu Velká Javořina v Bílých Karpatech. Otužilci z Lužic na Hodonínsku se zase ponoří do ledové silvestrovské koupele v místním rybníku.

Stovky lidí se již tradičně vypraví na náměstí obcí. Většinou na nich ale neuvidí ohňostroj hned, ale až na Nový rok. Na jihu a východě Moravy se ovšem vůbec nekoná v Uherském Hradišti a druhým rokem ani v Brně. Dočkají se naopak obyvatelé některých brněnských městských částí, ale i lidé ve Zlínském kraji, třeba v Kroměříži, Vsetíně, Zubří, Bystřici pod Hostýnem nebo Holešově.

Novoroční ohňostroje na jihu a východě Moravy
Zdroj: ČT24

Na severovýchodě země přivítají příchod nového roku jako jedni z prvních ve Vítkově na Opavsku a v Olomouci. Čtvrt hodiny po půlnoci ho odpálí i v centru Havířova.

  • Hlučínské jezero
    Ostrava-Hrabůvka na kruhovém objezdu
    Nový Jičín
    Český Těšín
    Frýdek-Místek
  • Opava a Bohumín (ohňostroj už na Štědrý den)

Silvestr na horách

Hotely na horách, a to jak v Beskydech tak také v Jeseníkách, jsou většinou plné. Větší lyžařská střediska fungují a i přes novou sněhovou nadílku se v nich lyžuje většinou na tom technickém.

Hory jsou už před Silvestrem plné lyžařů. Počasí začalo provozovatelům areálů v Beskydech a také Jeseníkách konečně přát. V Beskydech v noci napadlo několik desítek centimetrů sněhu. V Jeseníkách se zase ochladilo a vlekaři mohou nadále zasněžovat sjezdovky. Velký nápor návštěvníků očekávají také na Silvestra a na Nový rok. Hotely jsou zaplněné do posledního místa.

Na horách budou lidé slavit Silvestr ve sněhových kulisách (zdroj: ČT24)

Silvestr v Ostravě a v Brně

V moravskoslezské metropoli má už většina barů a restaurací, které budou poslední den v roce otevřené, plné rezervace. A podobně jsou na tom i hotely. V Ostravě tráví poslední hodiny roku stovky lidí tradičně ve Stodolní ulici. Podle majitelů podniků jsou to čím dál častěji zahraniční turisté, nejčastěji Poláci.

Brněnský orloj ochrání před dělobuchy a rachejtlemi speciální návlek. Na oslavy nového roku se připravují také městští strážníci. Ve spolupráci se státní policií jich budou v akci desítky, využijí také kamery dohledového centra. Loni neřešila policie žádné závažné problémy, částečně i díky tomu, že v centru na náměstí Svobody byly kvůli mrazivému počasí zhruba jen dvě stovky lidí.

Nejčastěji tak řešili během noci rušení klidu a spory mezi lidmi, ve kterých hrál roli alkohol. Množí se i případy zaběhlých psů. Podle mluvčího Pavla Šoby by se tak lidé měli hlavně vyvarovat zbytečných konfliktů a ti, kteří venčí své psy, je mají mít raději na vodítku a chodit ven přes den.  

Pyrotechniku kontroluje Česká obchodní inspekce

Právě na zábavní pyrotechniku, kterou po zakoupení odpalují jednotlivci,  se zaměřují i pracovníci České obchodní inspekce. A zjistili hned několik pochybení. Zboží například nebylo označeno cenou, nebo nebyl vydán správný doklad. Trhovci v Hatích na Znojemsku navíc prodávali pyrotechniku druhé i třetí kategorie na stánku, kde se smí kvůli vlhkosti a povětrnostním podmínkám prodávat pouze první kategorie. 

Odpalování pyrotechniky se dotkla také novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která platí od 1. června. V národních parcích se nemůže odpalovat žádná zábavní pyrotechnika. Zákonodárci tak reagovali na opakované stížnosti ze strany turistů i ochránců přírody.