Hádky pod okny a nepořádek u popelnic. Na soukromé domy v Ostravě-Zábřehu nemá radnice metr

Obyvatelé domů v ulici Čujkovova v Ostravě-Zábřehu si stěžují na dlouhodobé zhoršení životních podmínek v této čtvrti. Vykrádání sklepů, hádky pod okny nebo třeba odkládání věcí okolo popelnic, to je podle nich na denním pořádku. Tamní radnice zkontrolovala obecní byty, některé nájemníky vystěhovala, jiným neprodloužila smlouvu. V soukromých domech to ale udělat nemůže.

Poničené a vykradené sklepy mají v jednom z bytových domů v ulici Čujkovově opakovaně. Domovník Ladislav Nagy vzpomíná, že dům dřív býval klidný, stejně jako ostatní v této čtvrti. „Býval to nejlepší barák a od té doby jak se to začalo prodávat, tak policajti říkají, že to je dům hrůzy,“ řekl domovník Ladislav Nagy.

Místní obyvatelé mají za to, že situace se zhoršila poté, co některé byty koupili spekulanti a začali je pronajímat problematickým lidem. Vedlo to mimo jiné k poklesu cen bytů v celé lokalitě. „Buďte rádi, že jste tu nebyli před Vánocemi, protože nepořádek byl až k tomu baráku. Nábytek, skříně, postele a já nevím co ještě,“ postěžovala si místní obyvatelka Dana Košařová.

Největší problémy byly původně ubytovně u náměstí. Pak ale majitel zpřísnil podmínky bydlení a podle starousedlíků se obyvatelé z této lokality přesunuli do okolních domů. Čtyři z nich v ulici Čujkovova patří městskému obvodu Ostrava-Jih. Jeho zástupci spolu s policií a strážníky na podzim přes 260 obecních bytů zkontrolovali.

„Kontroly byly velmi účinné. My jsme zhruba v deseti případech zahájili úkony směřující k vyklizení těchto bytů, ve dvou případech neprodloužíme nájemní smlouvy, která vyprší v příštím měsíci,“ řekla radní Ostravy-Jih Markéta Langrová (ANO).

Redaktorka Markéta Radová hovoří o kontrolách bytových domů v Ostravě - Zábřehu (zdroj: ČT24)

Nájemníky dalších osmi bytů úředníci vyzvali, ať přestanou dělat nepořádek, jinak jim také hrozí vystěhování. V soukromých bytech ale podobné kontroly možné nejsou a řešení je v nedohlednu. „Chodili jsme i po soudech a nic to platné nebylo,“ řekl domovník Ladislav Nagy.