Požár v Karnole ničil vzácné historické vybavení. Experti jeho značnou část nejspíš zachrání

Požár v Karnole (zdroj: ČT24)

Památkáři z vyhořelé památkově chráněné budovy bývalé textilky Karnola v Krnově na Bruntálsku zachrání až šedesát procent historických vzorníků a starých strojů, hlavně tkalcovských stavů. Zjistila to redaktorka České televize Denisa Kotková, podle níž se s vedením města již sešli policisté, památkáři a statik.

Ve vyhořelém objektu Karnoly bude podle ní nutné podepřít stropy i parovod. Odhady památkářů, co se týče poškozených sbírek, jsou podstatně optimističtější než dříve. Uvádělo se totiž, že bylo zničeno na 90 procent historických sbírek.

Požár z poloviny minulého týdne si i tak ale vyžádal značné škody. Například zcela zničil autentickou atmosféru dílny, kde vznikaly návrhy látek, řekl ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

Dílna vzorkovny bývalé Karnoly, dříve továrny na sukna A. Larisch a synové, byla v roce 2010 prohlášena národní kulturní památkou. V České republice byla ojedinělá, především proto, že stav zcela odpovídal tomu, jak dílna vypadala v okamžiku, kdy ji dělníci naposledy opustili.

„Autenticita atmosféry posledního pracovního dne je požárem zničena. Rozsah škod po požáru je obrovský,“ řekl Zezula.

Vlastní budova vzorkovny ale podle něj zůstala zachována a bude patrně možná její oprava s využitím některých původních konstrukčních prvků. „Také část vybavení dílny, tedy tkalcovské stavy a další stroje, mohou být restaurovány,“ uvedl Zezula.

Vlastní dílny vzorkovny byly běžnou součástí textilních továren. Pravidelně připravovaly vzory pro nové sezony. Krnovská dílna fungovala zřejmě od 50. let 20. století. Jednotlivé stroje však byly starší. Pocházely ze znárodněných krnovských továren, stejně jako soubory vzorníků.

Dílna se skládala z uceleného souboru mechanických i ručních tkalcovských stavů různých konstrukcí, skacích, soukacích a snovacích strojů a také dalšího nezbytného vybavení dílny - materiálu, náhradních dílů, souborů vzorovacích karet a strojků pro jejich vytloukání.
Petra Batková
mluvčí památkového ústavu

Nedílnou součást dílny představovala cenná sbírka vzorníků látek, z nichž nejstarší pocházely z posledních tří desetiletí 19. století. „To vše zde bylo dochováno v původním prostředí tak, jak tomu bylo v době ukončení provozu dílny,“ dodala Batková z památkového ústavu.

Hlavně proto se měla dílna stát základem textilního muzea. Budovat se mělo od příštího roku a ministerstvo pro místní rozvoj na projekt uvolnilo 123 milionů korun. Představitelé města i kraje věří, že i přes ničivý požár muzeum vznikne.

Krnov byl v minulosti významným slezským vlnařským centrem. K nejvýznamnějším místním firmám patřila továrna na vlněné zboží Alois Larisch a synové, po znárodnění sloučená spolu s ostatními v národní podnik Karnola.