Pronajatý byt i bezplatný autobus. Brněnské nemocnice lákají sestry na benefity

Brněnské nemocnice zkoušejí přilákat sestry na bydlení i snadnější dopravu (zdroj: ČT24)

Nemocnice i přes červencové navýšení platů o dva tisíce korun čelí nedostatku zdravotních sester. Podle odhadů jich chybí mezi dvěma až čtyřmi tisíci. V Brně se je snaží přilákat na benefity. Třeba Úrazová nemocnice letos získala čtyři sestry díky tomu, že jim zkušebně pronajala jeden velký byt.

„Do Úrazové nemocnice jsem chtěla už dřív, protože mám ráda chirurgii, ale vlastně pro mě bylo rozhodující to ubytování. Nejsem zdejší a pro mě by dojíždění bylo hodně složité,“ říká zdravotní sestra Radka Veselá, která už několik měsíců bydlí ve společném bytě v centru města.

Měsíčně za nájem zaplatí jen čtyři tisíce korun. Bez výhodné nabídky nemocnice by tak kromě dojíždění bojovala taky s vysokým nájmem.

Na jaře město nemocnicím pronajme další čtyři nevyužívané byty v centru pro víc než dvacet zájemkyň. „Jsme první v tomto projektu, využili jsme to jako vstupní bonus. Máme zažádáno ještě o jeden další byt, chtěli bychom ho využít jako výhodu od prvního července, kdy nastupují nové sestřičky po škole,“ uvedla hlavní sestra Úrazové nemocnice Andrea Lišková.

Brněnská fakultní nemocnice zvažuje bezplatný autobus

Usnadnit dopravu do práce se snaží i největší jihomoravská nemocnice. Od ledna otestuje bezplatný autobus, který bude svážet sestry z Blanenska. V budoucnu možná i z dalších okresů.

„Určitě by asi pomohlo, kdyby jezdil linku Znojmo – Brno. Ušetříte podle toho, kolik máte směn, ale pětistovku by každý určitě ušetřil, ne-li víc,“ řekl zdravotní bratr Fakultní nemocnice Brno Vít Tauvinkl.

Iniciativa nemocnic a krajů je teď receptem na nedostatek sester i podle ministerstva zdravotnictví. „Pokud nějaká společnost chce získat zaměstnance, tak pro ně musí vymyslet nějaké motivační benefity. Ministerstvo může řešit systémovou otázku, to znamená nějaké navýšení prostředků celkově,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Od ledna dostanou sestry přidáno ještě o dalších deset procent. Například v Úrazové nemocnici tak jejich základní plat stoupne třeba na víc než 21 tisíc korun, uvedla redaktorka ČT Veronika Gecová.