Stoleté výročí od prvního vydání Ladových pohlednic připomíná výstava v Miroslavi

Události v regionech (Brno): Pohlednice Josefa Lady na zámku v Miroslavi (zdroj: ČT24)

Příznivci tvorby Josefa Lady si před Vánocemi připomínají hned tři výročí. Známý malíř se narodil 17. prosince 1887 a v polovině prosince o sedmdesát let později zemřel. Navíc uplynulo sto let od vydání jeho prvních pohlednic. Ty s vánoční tematikou si zájemci můžou prohlédnout třeba na zámku v Miroslavi na Znojemsku. Jde o část kolekce největšího českého sběratele.

Zasněžená, předvánoční vesnice je typickým motivem maleb a ilustrací Josefa Lady. Podobnou pohádkovou atmosféru teď do miroslavského zámku přenesl svými pohlednicemi Alois Urbánek, největší sběratel ladovských pohlednic u nás. Ve svém archivu jich má přes dva a půl tisíce, což mu vyneslo i záznam v knize českých rekordů.

„Zajímavé jsou třeba pohlednice z roku 1838 až 1841, protože je jich málo,“ upozornil sběratel. V jeho hledáčku jsou nyní třeba další kousky se známým pohádkovým protagonistou, kocourem Mikešem. „Liší se barevným lemováním. Nevím, jestli mám všechny, takže budu pátrat dál,“ řekl Urbánek.

Prosinec byl pro Ladu osudový

Josef Lada se narodil v prosinci před 130 lety a v prosinci před 60 lety taky zemřel. Podle sběratele Aloise Urbánka na letošní rok připadá další významné jubileum. Uplynulo sto let od vydání Ladových prvních pohlednic. 

Za svůj život stihl známý český umělec nakreslit a namalovat asi patnáct tisíc ilustrací a obrazů. Pohlednice s vánoční tematikou jsou k vidění na zámku v Miroslavi do konce prosince. Ladovo letošní výročí si ale připomínají třeba i v pražském Tančícím domě. Expozice Sedmičky Josefa Lady přibližuje malířovu tvorbu i osobní život.