Třinecké železárny slíbily odborům zvýšení průměrné mzdy na 33 500 korun. Platy zvýší i OKD

Při splnění hospodářského výsledku může zaměstnancům Třineckých železáren příští rok vzrůst průměrná hrubá měsíční mzda z letošních 31 000 korun až na 33 500. Definuje to dodatek kolektivní smlouvy, který podepsali zástupci odborů a vedení firmy. A platy porostou i v dalších velkých firmách v regionu, například v těžební společnosti OKD a huti ArcelorMittal Ostrava.

Podle Rostislava Paličky, předsedy Sdružení hornických odborů, bude navýšení mezd v OKD srovnatelné s dalšími průmyslovými podniky v regionu. Konkrétnější být ale na dotaz České televize ohledně zvyšování platů vzhledem k probíhající reorganizaci firmy nechtěl.

Také ve společnosti ArcelorMittal finišují podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové odboráři spolu s vedením firmy jednání o platech. Z loňského na letošní rok tam stouply mzdy o dvě procenta, nyní odboráři věří, že se jim podaří vyjednat větší nárůst.

V Třineckých železárnách by mzdové navýšení mělo činit až několik procent. „Zaměstnancům se konkrétní navýšení promítne do nového platového výměru od 1. ledna 2018 v závislosti na pracovním zařazení,“ uvedla mluvčí firmy Petra Macková Jurásková.

Chceme ocenit kvalitní zaměstnance v době, kdy čelíme nedostatku nových pracovních sil zejména v technických oborech. Zároveň je však dohoda rozumným kompromisem oproti původním představám ZO OS KOVO, které mohly ohrozit finanční stabilitu firmy.
Jan Czudek
generální ředitel železáren

Pracovníci železáren mohou využívat i výhod v podobě příspěvků na stravování, rekreaci, rekondičně rehabilitační péči a pobyty v lázních nebo například volitelné benefity na relaxační a sportovní aktivity. Podle generálního ředitele železáren Jana Czudka bude zvyšování mezd doprovázet další opatření ke zvýšení produktivity práce.

Železárny dávají práci až 10 tisícům lidí

„Jsme s dohodnutým růstem spokojeni. Reaguje na potřeby zaměstnanců, které byly letos předloženy zaměstnavateli,“ komentoval výsledek dohody předseda Základní organizace OS KOVO Marcel Pielesz. Doplnil, že podle původního vyššího návrhu měl být nárůst mezd rozložen mezi rok letošní a příští.

V Třineckých železárnách pracuje přes 7000 lidí, a to včetně odloučených provozů v Ostravě, Bohumíně na Karvinsku, Starém Městě u Uherského Hradiště a Kladně. I s dceřinými firmami mají železárny okolo 10 000 zaměstnanců.

Loni podnik vyrobil 2,605 milionu tun oceli a dosáhl čistého zisku 1,44 miliardy korun a tržeb 32,217 miliardy korun. Jediným akcionářem je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka. V železárnách byla loni průměrná hrubá měsíční mzda 29 100 korun.