Na Valašsku roznáší cukroví fenka Aki. Dělá radost seniorům v domovech

Aki nese koledu (zdroj: ČT24)

Charita a Diakonie ve Valašském Meziříčí se spolkem Arnicanis zpestřují seniorům Vánoce netradiční canisterapií. Krabičky s cukrovím jim přináší do domovů fenka Aki. Potěšila i důchodce v  Charitním domě pokojného stáří ve Valašské Bystřici.

Do domovů pro seniory jezdí Blanka Hašová s fenkou Arnikou, které říká Aki nebo také Anička, už několik let. „U seniorů a nemocných je důležité, aby měli dobrou náladu. A tu jim tenhle chlupáč udělá,“ vysvětlila smysl canisterapie Blanka Hašová. 

Letos se s kolegyní Janou Racovou rozhodly, že udělají seniorům netradiční předvánoční terapii. „Napekly jsme cukroví. Ty druhy, které všichni znají, jako vanilkové rohlíčky, dali jsme ho do krabiček a s Aničkou je rozdáváme v domovech,“ řekla Hašová.

Darovat byť drobnost, jako je krabička cukroví, úsměv a pocit radosti je podle ní u potřebných a opuštěných lidí to nejcennější. „Jsme rádi, že jsme ten předvánoční čas mohli obyvatelům našeho domova takto zpestřit,“ dodal ředitel Charity Valašské Meziříčí Jiří Gavenda.

Balíčky s cukrovím chodily spolku Arnicanis i z různých částí republiky. „Dostávali jsme balíčky z Brna nebo z Opavy,“ řekla canisterapeutka. Ohlas je podle ní veliký i u seniorů, proto chce z akce „Aki nese koledu“ udělat tradici.

Aki je hovawart, což je plemeno vyšlechtěné ze selských psů z německých horských oblastí. Hovawarti mají vyrovnanou povahu, jsou veselí, trpěliví a bezkonfliktní.