Památník, který připomíná masakr ve vypálené osadě Ploština, nechá Zlínský kraj opravit a rozšířit

Obnova Národního kulturního památníku Ploština za 120 milionů korun bude jednou z největších investic ve Zlínském kraji. Tamní pasekářskou osadu těsně před koncem druhé světové války vypálili nacisté – o tragédii psal mimo jiné Ladislav Mňačko ve slavném románu Smrt si říká Engelchen.

Národní kulturní památník odboje vznikl na Ploštině v roce 1975 a o deset let později se v jedné z nově postavených usedlostí otevřela expozice o boji proti fašismu. Amfiteátr s památníkem už je zastaralý a po většinu roku uzavřený. Otevírá se pravidelně jen v den výročí vypálení osady.

„Navrhujeme, aby tam vznikl ucelený komplex aktivit, které budou zajímavým a přitažlivým způsobem připomínat historické události, které se na Ploštině staly,“ řekl už dříve náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Zicha (STAN).

Kraj počítá s demolicí amfiteátru, na jeho místě by mělo vzniknout návštěvnické centrum. V plánu je i rekonstrukce a modernizace expozice v domě číslo 23, oprava samotného památníku i celkové řešení exteriérů v areálu.

„Výstava by měla prostřednictvím ikonografických a audiovizuálních prvků vyprávět příběh pasekářské osady ještě před jejím vypálením. Multifunkční prostory poslouží doprovodným aktivitám. Ty se budou vztahovat jak k tématu tragédie, tak životu v pasekářské osadě a v regionu,“ vysvětlil Zicha. 

V plánu je také vybudování parkoviště, obnova zeleně a úpravy terénu, vybudování chodníků. Kraj chce na obnovu získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů.

  • Památník na Ploštině připomíná vypálení pasekářské osady. Nacisté 19. dubna 1945 zastřelili nebo zahnali do plamenů 24 lidí a zapálili deset z dvanácti domů. Byla to krutá odveta za to, že tamní lidé pomáhali partyzánům.
  • Pasekářské osady roztroušené po Vizovických vrších se na přelomu let 1944 a 1945 staly útočištěm členů partyzánského hnutí. V okolí Zlína začala operovat 1. československá partyzánská brigáda Jana Žižky pod velením majora Dajana Baranoviče Murzina. Pasekáři poskytovali partyzánům jídlo, základní ošetření, přístřeší, někteří jim také pomáhali při akcích.
  • Několik ploštinských domů bylo znovu postaveno roku 1947 a téhož roku byla vysvěcena nově postavená kaple, na jejíchž pilířích jsou desky se jmény umučených pasekářů. V roce 1975 byl vybudován Národní kulturní památník odboje a roku 1985 v jedné z nově postavených usedlostí otevřena expozice o boji proti fašismu a za osvobození v okrese Zlín.

Největší investice půjdou do krajských nemocnic

Projekt Ploštiny je součástí rozpočtu na příští rok, který schválili zastupitelé Zlínského kraje. Bude schodkový a počítá s investicemi za více než miliardu a půl. Přes 500 milionů půjde do nemocnic. Ve Vsetínské nemocnici se staví interní pavilon za více než 240 milionů korun, počítá se s přístavbou budovy A v Kroměřížské nemocnici asi za 80 milionů korun, připravovat se bude rekonstrukce plicního pavilonu v Uherskohradišťské nemocnici za 200 milionů.

Ve školství půjde přes 60 milionů do zateplení Střední zdravotnické školy v Kroměříži, Střední průmyslová škola v Otrokovicích by měla za 50 milionů korun dostat přístavbu a vybavení odborných dílen. V sociálních službách se počítá například s úpravami domova pro seniory v Nezdenicích na Uherskohradišťsku za více než 30 milionů korun.

Redaktor Luboš Dostál vysvětluje záměry zlínského kraje (zdroj: ČT24)