Pilotovat nový Boeing si může na leteckém simulátoru v Brně vyzkoušet každý

Unikátní letecký simulátor (zdroj: ČT24)

Piloti mají v Brně možnost vyzkoušet si řízení nového Boeingu čtvrté generace 737 MAX – na novém leteckém simulátoru, který chování tohoto letounu přesně kopíruje. Pod dohledem zkušeného pilota si do kokpitu mohou sednout i lidé bez zkušeností.

Na první pohled reálný kokpit letadla. Ve skutečnosti jde ale o simulátor Boeingu 737 MAX, který se v oblacích začal objevovat teprve letos. „Je to nejmodernější letadlo, kterého v letošním roce Boeing dodal první kusy leteckým společnostem, a jsme první letecké simulátorové centrum, které ho má,“ řekl majitel přístroje Dominik Valhala.

Vytvořit software trvalo jeho autorům přes dva roky, řídili se přitom pilotními příručkami, aby se co nejblíže přiblížili realitě. A stejně postupovali i při vybavení kokpitu. „Něco z toho jsou repliky, něco z toho jsou reálné kousky. Například sedačky, které jsou z reálného letadla, létaly v Americe a potom jsme si je dovezli do Brna do simulátoru,“ vysvětlil vývojář softwaru Vojtěch Kuchař.

Na simulátoru mohou cvičit profesionální dopravní piloti například před pravidelným přezkoušením. Vyzkoušet si ho může ale v podstatě kdokoliv. I ten, kdo nemá s létáním absolutně žádné zkušenosti. Instrukce od zkušeného pilota jsou ale nutností.

„Létat“ se dá nejen nad Brnem, ale i nad jinými místy po celém světě. A také za různých letových podmínek. Například v mlze, kdy z okna kokpitu není vidět vůbec nic.