Koalice v Chebu končí, ANO znovu vyměnilo partnery. Totální fraška, říká odvolaný starosta

Zastupitelé Chebu odvolali starostu Antonína Jalovce (VPM-Alternativa) a celé vedení města kromě místostarosty Zdeňka Hrkala (ANO), kterého poté zvolili starostou. Opozici při hlasování podpořili i zastupitelé koaličního hnutí ANO. Jalovec byl ve funkci zhruba sedm měsíců, jeho odvolání předcházelo neschválení rozpočtu na rok 2018, kde rovněž ANO hlasovalo s opozicí. Město nově povede ANO, ČSSD a ODS s podporou KSČM.

Dosavadní radní Miroslav Plevný (VPM-Alternativa) uvedl, že jde o porušení koaliční smlouvy a končí tak dosavadní koalice tvořená hnutím ANO s VPM-Alternativou, Koalicí pro Cheb a Stranou svobodných občanů. Vznikla poté, co ANO na jaře odešlo z předchozí koalice s KSČM a ČSSD. Nyní se obdobná koalice opět vrací na radnici.

Novým starostou tak je Zdeněk Hrkal, jeho místostarosty Michal Pospíšil (ODS) a Eva Horná (ČSSD). Nová koalice bude mít ve 30členném zastupitelstvu 14 hlasů, s podporou KSČM 19 hlasů. Vyhlášení výsledku voleb nového starosty doprovázely i výkřiky „Hanba!“ z řad přítomných obyvatel města.

„Sledovali jsme tady totální frašku, zinscenovanou bývalou koalicí včetně hnutí ANO. Hledala se záminka, protože jsme v novém vedení začali některým lidem šlapat na prsty, a to se nám zúročilo tím, že se nyní hledal jakýkoli způsob, jak nás odvolat,“ řekl po svém odvolání Jalovec.

Spory o rozpočet

Důvodem pro odvolání Jalovce – ale podle některých zastupitelů spíše záminkou – bylo neschválení rozpočtu města na rok 2018. Ačkoli pro něj v radě hlasovali i tři radní za ANO, na zastupitelstvu ANO podpořilo opozici a pro rozpočet ruce nezvedli.

Opoziční zastupitelé z ČSSD, ODS i KSČM rozpočtu vyčítali hlavně to, že kapitálové výdaje zahrnují téměř 50 investičních akcí, což je podle nich nad rámec možností. Podle kritiků se tak vyčerpají téměř všechny rezervy města, zároveň však mezi investicemi chybí nějaká zásadní. Miroslav Plevný ale uvedl, že většina zdrojů kapitálových výdajů je z přebytků nebo neuskutečněných akcí z minulých let. Z rezerv si návrh rozpočtu bere jen menší část, dodal.

Neschválení rozpočtu znamená, že Cheb bude muset do přijetí jiného návrhu rozpočtu hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Odmítnutý rozpočet připravený dosavadním vedením města počítal s příjmy 757 milionů a výdaji 1,08 miliardy. Schodek měly vyrovnat přebytky z minulých let. Na investice plánovalo město podle návrhu radnice zhruba 340 milionů korun. 

Ve volbách získalo nejvíce hlasů sdružení VPM-Alternativa, která má šest zastupitelů, po pěti má ANO, ČSSD a KSČM, čtyři místa má ODS, tři Koalice pro Cheb a dvě Svobodní. Po volbách byl nejprve starostou Petr Navrátil (ČSSD), který byl ale odvolán kvůli jeho obvinění v kauze ROP Severozápad.