V kauze předražené reklamy čelí žalobě 23 lidí. Škoda měla činit 360 milionů korun

Kauza údajných daňových podvodů za 360 milionů korun s předraženou reklamou míří k soudu. Státní zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství již podal obžalobu na 23 lidí. Před Krajským soudem v Ostravě stanou zřejmě na jaře příštího roku.

Machinace policie odhalila při vyšetřování korupční kauzy ostravského lobbisty a podnikatele Martina Dědice. Dědic údajně manipuloval se zakázkami městských společností v Ostravě. „Obvinění podle státního zástupce Víta Koupila během vyšetřování doplatili na daních téměř vše, o co stát připravili – šlo o 360 milionů korun,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Přesto dva hlavní aktéři kauzy jsou už téměř rok ve vazbě. Hrozí jim až dvanáctileté tresty vězení a soud se především obává, že by mohli utéct do zahraničí.

Podle obžaloby se dopouštěli daňové trestné činnosti. Reklamy byly v průměru až devětkrát předražené. Výnosy se pak vybíraly v hotovosti a část peněz pak putovala zpětně k zadavatelům reklamy.
Vít Koupil
státní zástupce

Samotný Dědic v této kauze jako obžalovaný nefiguruje. Více než dvě desítky osob obvinil Vít Koupil z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby a účasti na zločinecké organizované skupině jsme obvinili celkem 23 lidí. Jde o lidi, kteří podle kriminalistů od sportovních svazů nakupovali reklamní práva a nastrčené lidi z dalších firem.

Obžalovaní jsou i ti, kteří údajně mnohonásobně předraženou reklamu kupovali v dalších fázích obchodu a také zástupci agentury, jež služby zprostředkovala. Obchody byly pravděpodobně motivovány snahou snížit platby daně z přidané hodnoty i daně z příjmu. Navíc prý sloužily i k vyvádění peněz z firem.

Machinace během výslechu u hlavního líčení v rámci případu Dědic popsaly majitelky reklamní společnosti Propag-Storm Hana Kačenová a Lenka Oborná. Řekly, jak řadu let fungoval obchod s předraženou sportovní reklamou. S jejich pomocí firmy, včetně Business Advisor, kterou vlastnil Dědic, údajně legalizovaly zisk z trestné činnosti či se snažily vyhnout povinnosti platit daně.

Machinace potvrdila Kačenová a Oborná

O obchody Kačenové a Oborné se policie začala zajímat už před lety právě v souvislosti s vyšetřováním Dědicova případu. Jejich prostřednictvím Dědic totiž podle státního zástupce legalizoval úplatky přijaté za zprostředkování veřejných zakázek. Do reklamy podle dostupných informací investoval během několika let víc než 40 milionů korun, což bylo 90 procent ze zisku firmy.

V září 2015 kriminalisté obě ženy za daňové úniky obvinili. Vrchní státní zastupitelství později obvinění zrušilo. Na konci loňského roku bylo vzneseno znovu. Společně s majitelkami agentury bylo obviněno dalších 21 lidí.

Na počátku řetězce byly firmy, které nakoupily reklamní práva na méně zajímavé sportovní zápasy. V řetězci pak bylo podle policie několik dalších nastrčených firem, které hodnotu reklamy uměle navýšily. Poslední v řadě byl Propag-Storm, který předraženou reklamu prodával konečným zákazníkům, kteří ale okolo 80 procent investované částky dostávali zpět, uvedla policie.

Dědic v jiném soudním případu čelí obžalobě, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky je ovlivňoval. Jeho firma tak podle obžaloby získala 30 milionů korun. Lobbista obvinění odmítá.