Kárný senát NSS snížil plat olomouckému žalobci. Chyboval v kauze Zadeh

Nižší plat o deset procent bude mít na dva měsíce žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Michal Galát. Snížil mu ho kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) za to, že chyboval v jedné z kauz česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha. Opomenul konec lhůty, Zadeh tak měl ve věznici přísnější podmínky i po vypršení maximální doby takzvané koluzní vazby, kdy měl přejít do mírnějšího režimu.

Jednání kárného senátu NSS netrvalo ani půl hodiny, Galát pochybení přiznal. „Pro nápor a množství práce jsem to nestihl zúřadovat,“ uvedl. Po vyhlášení verdiktu Galát ani jeho nadřízený – olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan – s novináři nehovořili. „Vše podstatné řekl soud,“ konstatoval Ištvan.

Kárná žaloba podaná Ištvanem navrhovala uložení důtky. Soud sice uznal řadu polehčujících okolností, například Galátovo dobré pracovní hodnocení, přesto nepokládal důtku za dostatečný postih.

Šlo o závažný případ, Galát měl vyvinout větší úsilí, aby se vše odehrálo řádně a v souladu se zákonem. Nadřízení už dříve Galáta z případu stáhli.

„Obviněný Zadeh byl podroben intenzivnějším opatřením a omezením, než kdyby bylo o pominutí koluzní vazby včas rozhodnuto,“ řekl předseda kárného senátu Nejvyššího správního soudu Jiří Palla.

Ke koluzní vazbě soud přistupuje, když panují obavy, že se bude obviněný snažit ovlivňovat svědky nebo mařit vyšetřování. Například návštěvy se pak odehrávají v přítomnosti orgánů činných v trestním řízení, korespondenci čte policie.

V Zadehově případě lhůta uplynula 2. března 2017. I poté ale Galát povoloval návštěvy jen za účasti policistů. Vazební věznice se o konci koluzní vazby dozvěděla až v dubnu od Městského soudu v Brně, poté režim vazby zmírnila. 

Zadeh před Krajským soudem v Brně čelí obžalobě z miliardových daňových úniků. Galát ovšem podle kárné žaloby chyboval ve vedlejší kauze, kterou řeší Městský soud v Brně. Jde o údajné ovlivňování svědků.

Kvůli daňové kauze, v níž je škoda vyčíslena na 2,5 miliardy korun, strávil Zadeh ve vazbě celkem 22 měsíců. Loni v únoru ho soud z vazby propustil na kauci 150 milionů korun. V prosinci ale putoval do vazby znovu, a to kvůli údajnému ovlivňování svědků. Ve vazbě je doteď, celkem asi tři roky.