Obyvatelé Suchých Lazců chtějí hlasovat o obchvatu. Výsledek referenda nemusí být závazný

Opavští zastupitelé na svém pondělním zasedání řešili referendum proti stavbě obchvatu Komárova. Obyvatelé městské části Suché Lazce v něm totiž budou znovu hlasovat o trase obchvatu, který má vést přes jejich katastrální území. Referendum vedení radnice spojí s prvním kolem prezidentských voleb, uskuteční se v první polovině ledna.

Podle redaktora České televize Tomáše Indreie ale výsledek referenda nemusí být závazný a město Opava, kolem kterého má vést, se jím nemusí řídit. „Referenda by se totiž, aby bylo závazné pro celou Opavu, museli účastnit všichni obyvatelé Opavy. A takové hlasování zatím není vůbec v plánu,“ objasnil Tomáš Indrei stanovisko tamní radnice.

Plánovaná silnice má navázat na nově vybudovaný úsek z Ostravy a měla by zrychlit cestu lidem, kteří míří směrem na Opavu a Krnov.

O stejné věci se referendum v obci už konalo. V roce 2012 téměř 100 procent hlasujících odmítlo plánovanou trasu obchvatu. Opavský magistrát ale tehdy pro formální nedostatky referendum neuznal.

Počítá se s jižní variantou obchvatu

Úřady i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní počítají s jižní variantou trasy obchvatu Komárova, které vede před území Suchých Lazců. „Obchvat Komárova má jít na úkor Suchých Lazců. Definitivně se změní charakter krajiny,“ řekl starosta opavské části Petr Orieščík (ČSSD). Vyhlášení referenda už zastupitelé schválili. Podle starosty je také zvláštní, že jimi nechtěná jižní trasa je o 900 metrů delší, ale přitom je údajně výrazně levnější.

„Chápu občany Suchých Lazců, že nechtějí obchvat na svém území. V rámci Opavy je ale důležité, aby obchvat někudy vedl,“ řekl opavský primátor Radim Křupala (ČSSD). Také by prý více rozuměl severní variantě. „Ta je ale bohužel dvakrát tak dražší. A zasahuje do chráněných vodních pásem. Z tohoto pohledu vypadá jižní trasa jako reálnější,“ dodal. Severní varianta by měla podle radnice stát 4,3 miliardy korun, ta jižní 2,1 miliardy.

Původně ŘSD pracovalo se třemi variantami. Vedle severní a jižní trasy se hovořilo také o průtahu Komárovem. Jeho cena se odhaduje na přibližně 2,5 miliardy korun. Varianta ale nyní už není aktuální. Hodnocení jejího vlivu na životní prostředí nedopadlo dobře.

Poprvé se referendum k trase obchvatu v obci konalo 23. a 24. června 2012. Tehdy se 97,5 procenta hlasujících občanů vyslovilo proti výstavbě jižní trasy. Město Opava ale označilo referendum za neplatné kvůli administrativní chybě.