Kontrola Hlávkova mostu skončila, provoz na něm je obnoven

Události: Kontrola Hlávkova mostu skončila, provoz na něm je obnoven (zdroj: ČT24)

Hlávkův most v Praze je od nedělního odpoledne opět průjezdný. Provoz na něm omezovala od sobotního rána kontrola statiky. K ní Technická správa komunikací přistoupila poté, co se minulý týden zřítila lávka v Troji. Most je sice ve špatném stavu, ale měření neprokázalo, že by se musel okamžitě uzavřít.

Měření na mostě, který spojuje Nové Město přes ostrov Štvanice s Holešovicemi, komplikovalo dopravu. V každém směru byl uzavřen jeden jízdní pruh a na magistrále se tvořily kolony. Po nedělním poledni se provoz na mostě vrátil do normálu.

Statiku konstrukce odborníci testovali s pomocí plně naloženého nákladního auta a tramvaje. Celková zátěž tak dosáhla šedesáti tun. Reakce mostu zaznamenávala speciální čidla. Odborníci se zaměřovali především na přechodové desky, jež spojují starou mostní konstrukci z počátku minulého století s novou částí ze šedesátých let. 

Detailní výsledky měření budou hotové do týdne. Technická správa komunikace (TSK) je použije při přípravě projektové dokumentace pro opravu soumostí a přípravu stavebního povolení. Rekonstrukce začne nejdříve za dva roky, je třeba ji projednat také s památkáři, protože mosty jsou památkově chráněné.

Trojskou lávku rozřezávají, kontrola čeká další mosty

K preventivní kontrole Hlávkova mostu přistoupila přistoupila TSK poté, co se v sobotu 2. prosince zřítila lávka v pražské Troji. Zraněni byli čtyři lidé. Příčina pádu stále není známa. Dělníci nyní zřícenou lávku vytahují a demontují, pokračovat by měli do pátku. Nepotřebné části likvidují, části ale převáží na parkoviště u trojské betonárky, kde je budou zkoumat odborníci. 

Po zřícení trojské lávky Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov. Ve velmi špatném stavu je také Libeňský most. V jeho případě město čeká na vyjádření ministerstva kultury, které rozhodne, zda je to památka, či nikoliv. Podle toho město naplánuje jeho opravu.