Sochaři si přebírají tuny ledu. Pod Radhoštěm opět vzniknou unikátní díla

Sochaři si přebírají tuny ledu. Pod Radhoštěm opět vzniknou unikátní díla (zdroj: ČT24)

Obří kusy ledu již pro umělce připravují organizátoři tradičního sochařského sympozia. Akce pod názvem Ledové království se totiž už za týden podvacáté uskuteční v Rožnově pod Radhoštěm. Představí se na něm více než dvě desítky sochařů z celé Evropy.

Kvádry ledu vznikají v opavských mrazírnách. První socha letošní akce se již postupně rodí – stane se jí Aladinova lampa. „Základním nástrojem je sekera, tím odsekáváme spoustu materiálu, pak různá dláta,“ ozřejmil organizátor sochařského sympozia Miroslav Hrabal hrubý postup, jak se ledová díla tvoří.

Díky úsilí „ledosochařů“ vznikne v Rožnově pod Radhoštěm během 4 dní třeba královský trůn, pohádkové postavy nebo ledová zvířata. Pomyslnou třešničkou na dortu má být dílo zobrazující rybičky zmrazené v ledu. Loni akci vládl chameleon.

V Rožnově pod Radhoštěm vzniklo ledové království. Vládne mu chameleon (zdroj: ČT24)

Pro letošní ročník Ledového království organizátoři připraví celkem 12 tun ledu. Podělí se o něj deset uměleckých skupin.

V průběhu sympozia vznikne celkem 20 ledových soch.
Dagmar Hrabalová
umělecká ředitelka Ledového království

„Led, se kterým děláme, je speciální – sochařský. Je krásně čistý, bez bublinek,“ dodal Miroslav Hrabal, podle něhož je ideální teplota na práci plus 2 stupně. „Když je dílo hotové, je třeba ho vychladit na –2 stupně,“ dodal.

Ledové sochy do Rožnova přijede letos vytvářet dvaadvacet profesionálních sochařů z České republiky, Polska a Maďarska. Výsledek jejich práce budou hodnotit nejen návštěvníci, ale i odborná porota.

Jubilejní 20. Ledové království v Rožnově pod Radhoštěm odstartuje 16. prosince. Návštěvníci akce mohou sochaře sledovat při práci v klimatizovaném stanu. Sochy by za ideálních klimatických podmínek měly být k vidění až do 4. února.